Најновије

Лавов и Тернопољ траже од Кијева да не пристане на „посебни статус” ДНР и ЛНР

Посланици парламента Лавовске области и одборници градске скупштине Тернопоља затражили су од Врхове Раде (парламента) Украјине да у устав земље не уноси „посебни статус” Донбаса.
Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб)

Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб)

Из Лавова је у Кијев отпослато отворено упозорење: „Не мењајте Устав Украјине! „Посебни статус” ће легализовати окупаторе чија чизма гази свету украјинску земљу!” Тернопољ је очекивано „ударио у исте жице”: „Колико год све наоко лепо изгледало, „посебни статус” ће легализовати власт терористичких група у Донбасу”. Украјински парламент је већ расправљао о нацрту уставних промена, али сада врда са њиховим усвајањем за које је потребна подршка најмање 300 од 450 посланика у Врховној Ради. На ово су већ ореаговали председник Луганске Народне Републике Игор Плотњицки и председник парламента Доњецке Нродне Републике Денис Пушиљин. Први је упозорио да Кијев одлучује о уставним променама које се тичу Донбаса – без Донбаса. А други указао: све што је записано у Минску-2 може бити реализовно само као целина. Данас се огласио је опумоноћени представник Русије у контактној групи за Украјину Борис Гризлов. Он је упозорио званични Кијев: „Гласање о Уставу Украјине мора да буде чврсто повезано са истовременим уношењем потребних промена у чланове 1 и 10 закона о посебном статусу Донбаса који мора да буде трајан по Штајнмајеровој формули”. Гризлов је додао да текст тих измена у поменутом закону мора бити усаглашен у контактној групи. Према његовим речима, „Штајнмајерова формула” мора бити потврђена Уставом Украјине. Шеф немачке дипломатије је указао да Кијев мора донети посебни закон који би утврдио „посебни закон” и регулисао изборе у Донбасу и притом понудио формулу: „Све треба да буде обезбеђено на дан избора у Донбасу на привременој основи, а од момента када ОЕБС објави свој извештај о изборима у Донбасу – на трајној основи”.
Прочитајте још:ПРШТЕ ОШТРЕ РЕЧИ: Немачка упозорила Русију због „злоупотребе“ТРОЈНИ ПАКТ: Ове три европске земље склопиле су војни савез против Русије!РУСКА АГЕНЦИЈА: Џихадисти планирају отмице Руса у Турској да би их јавно погубили!
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА