Најновије

РУСКА ВОЈСКА ОБНАВЉА СВОЈУ МОЋ! Улози са свих страна постају огромни

После неуспелог напада на Кијев 2022. године, руска војска обнавља своју моћ.

Москва сада има више трупа, муниције и пројектила и повећала је своју предност у ватреној моћи помоћу флоте борбених дронова, од којих многе испоручује Иран.

Сједињене Државе појачавају саветодавну подршку Украјини, шаљући генерала са три звездице у Кијев да проведе више времена на терену. Амерички и украјински војни официри кажу да се надају да ће разрадити детаље нове стратегије у низу ратних симулација које ће се одржати у Висбадену у Немачкој.

Американци фаворизују конзервативну стратегију која се фокусира на држање територије, копање и изградњу залиха и снага током целе године. Украјинци желе да крену у напад, било копненим или далекометним ударима, у нади да ће привући пажњу света.

Улози су огромни. Без нове стратегије и додатног финансирања, амерички званичници кажу да би Украјина могла изгубити рат. Званичници Бајденове администрације кажу да Путин очекује смањену подршку САД, указујући на његове недавне изјаве да ће Русија победити у року од неколико дана када Украјина остане без муниције коју је обезбедио НАТО.

Сједињене Државе су пружиле огромну војну и економску подршку Украјини, више од 111 милијарди долара у протекле две године. Али значајан број републиканаца сада каже да се противи додатној потрошњи, а други захтевају нову стратегију пре него што гласају за додатна средства.

Многи украјински лидери не схватају колико је неизвесно будуће финансирање рата из САД, рекли су амерички званичници. Ови украјински генерали и високи цивилни званичници имају нереална очекивања о томе шта ће САД испоручити. На пример, траже милионе артиљеријских граната из западних залиха које не постоје. Амерички званичници кажу да ће Украјина морати да се бори са мањим буџетом.

Стратегија "чувај и гради"

Неки у америчкој војсци желе да Украјина следи стратегију „задржи и изгради“ – да се фокусира на држање територије и развој производње оружја до 2024. САД верују да ће стратегија побољшати самодовољност Украјине и осигурати да Кијев буде у позицији да одбије било каквог новог руског продора.

Циљ би био да се створи довољно кредибилних претњи да би Русија размотрила улазак у преговоре крајем следеће или 2025. године.

Истовремено, украјински званичници разматрају стратегије које се заснивају на њиховим успешним дубоким ударима на Криму прошле јесени. Они траже креативне начине да одрже Русију ван равнотеже нападима на фабрике и складишта оружја и железнице муниције и да остваре симболичне победе. Један бивши високи украјински војни званичник одбио је да разговара о предлозима, али је рекао да је нови план у фази финализације и да је „веома храбар“.

Амерички званичници кажу да би без промене стратегије 2024. могла да буде слична 1916, најсмртоноснијој години Првог светског рата, када је хиљаде младих изгубило животе, а борбене линије су се веома мало промениле.

Украјинске болнице су већ пуне рањеника. Санитетска возила су се током овогодишње контраофанзиве кретала напред-назад са фронта. Украјина није објавила званичне податке о погинулима и рањенима, али званичници признају да су губици велики.

КАКАВ ПОТОП! Руска армија их пржи до изнемоглости, украјинска армија се уклања од руских граница

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА