Најновије

НОВИ ОБАВЕШТАЈНИ РАТ: Сноуден открио тајне - Форин офис занемео

ИЗРАЕЛ - САД и Британија пратиле су тајне летове и комуникације израелских ваздухопловних снага у хакерској операцији која датира из 1998. године, наводе данас израелски медији позивајући се на податке које је објавио бивши сарадник америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едвард Сноуден.
Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

Израел је разочаран објављеним подацима које су данас пренела најмање два медија, а који би могли да додатно затегну његове односе са Вашингтоном после вишегодишњег спорења због стратегија о Ирану и Палестинцима, наводи Ројтерс. Најтиражнији израелски лист „Једиот Ахронот“ тврди да су америчка НСА, специјализована за електронски надзор, и британска служба GCHQ шпијунирале мисије израелских ваздухопловних снага против Газе, Сирије и Ирана. Шпијунска операција, под шифрованим називом „Анархист“, спровођена је из базе на Кипру, а за мете је имала и друге блискоисточне државе, додаје израелски лист. Истоветни наводи су се појавили и у онлајн публикацији „Интерсепт“, чији је један од сарадника Сноуденов повереник Глен Гринвалд, с тим да су ту објављене и хаковане фотографије наоружаних израелских дронова. „Једиот“ тврди да ће и немачки магазин „Шпигел“ у сутрашњем издању објавити чланак заснован на подацима које је одао Сноуден. Израел нити потврђује нити оповргава да има наоружане беспилотне летелице, мада је један високи војни званичник признао да их поседује у тајној дипломатској преписци са САД из 2010, што је објавио Викиликс. Америчка амбасада у Израелу за сада није одговорила на упит да прокоментарише медијске наводе, као ни британска, а ни Форин офис се није огласио. Изралески министар енергетике Јувал Стејниц, члан безбедносног кабинета премијера Бењамина Нетанијуха, умањио је значај медијских навода о шпијунажи, али је истакао да ће поуке бити извучене. „Не сматрам да је ово најдубља тајна, али је свакако нешто што не би требало да се догађа и што је неугодно. Сада ћемо морати да размотримо промену система шифровања“, рекао је Стејниц израелском радију Арми. С обзиром на несугласице између Нетањахуове владе и администрације америчког председника Барака Обаме због нуклеарних преговора са Ираном на челу са САД, протеклих месеци су медији доста извештавали о наводним оптужбама за међусобну шпијунажу између два савезника, наводи британска агенција.
Прочитајте још:Руси „везали руке“ Американцима уочи преговора о СиријиНАТО заборавио на крвави сукоб у бившој Југославији
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА