Најновије

Руси "везали руке" Американцима уочи преговора о Сирији

Војни успеси Русије у Сирији суштински су ограничили позицију САД у мировном преговарачком процесу који почиње 29. јануара у Женеви. Лидери сиријске опозиције у овим условима губе поверење у администрацију америчког председника, што успех преговора ставља под сумњу, пишу амерички медији.
Илустрација (Фото: hellasforce.com)

Илустрација (Фото: hellasforce.com)

САД морају да слушају Русију

"Русија и Иран имају значајно војно присуство у Сирији и они су помогли председнику Сирије Башару ал Асаду да постигне успех у последњим недељама. Улога САД је прилично ограничена“, оцењују медији. Овакво стање ствари не допада се вођама сиријске опозиције, јер је Вашингтон принуђен да прихвати предлоге Москве у вези са мировним процесом. - Џон Кери ништа није обећао, нити је покретао икакве иницијативе. Он одавно шаље исте сигнале као и Русија која позива да се створи "национална влада" и да се Башару ал Асаду дозволи да остане на власти и да се кандидује на следећим изборима - изјавио је председник Сиријске националне коалиције Халед Хоџа. Стручњаци тврде да став САД о мирном решавању грађанског сукоба у Сирији смањује ауторитет америчког председника Барака Обаме у очима сиријске опозиције. - Дуго се таложила напетост која се крије иза предстојећих мировних преговора у Женеви у петак и она већ предсказује да је успех мало вероватан, говоре бивши амерички чиновници и аналитичари повезани са сиријском опозицијом. Ако преговори пропадну, то ће довести до новог слома политичког наслеђа председника Барака Обаме, које је и без тога већ умрљано бесконачним крвопролићем у Сирији - тврде стручњаци.

Губе веру у Американце

Бројни представници опозиције су изјавили да осећају да САД не наступају као поштен посредник. Према мишљењу вишег научног сарадника америчког Центра за националне интересе Ендруа Боуена, опозиција је изгубила поверење и веру у способност САД да доведу до краја политичко решавање кризе у Сирији. Мировни преговори под окриљем Уједињених нација почињу 29. јануара у Женеви. У њима треба да учествују представници Владе Сирије и сиријске опозиције. Према процени стручњака, ова рунда преговора трајаће око шест месеци.
Прочитајте још:Руски ловац Су-27 отерао амерички шпијунски авион од своје црноморске ваздушне границеЏИН ИЗ ТАЈГЕ: Путин враћа у погон супер-тајни совјетски свемирски центар (ФОТО/МАПА)Иранци очистили Оманско море од америчких бродова
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА