Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈБОЉА ДРЖАВА ЗА ЖИВОТ? Плату ће добијати сви, без обзира да ли су запослени

Швајцарска је недавно замолила грађане да не уплаћују порез, јер има превише новца у буџету, а сада разматра предлог, коју би државу годишње коштао 208 милијарди швајцарских франака, односно 187,2 милијарде евра.
Швајцарска (Фото: essentialkids.com)

Швајцарска (Фото: essentialkids.com)

Плату би добијали сви грађани, без обзира на то да ли су запослени или не. Ако се планови остваре, Швајцарска ће постати прва земља у свету која ће својим становницима обезбедити безусловна месечна примања. Идеја, коју је изнела група интелектуалаца тврдећи да ће људи и даље желети да раде и траже посао, није прихваћена ни код левих, ни код десних једностраних политичара. Савезна влада је одобрила да се о овој иницијативи гласа у јуну. Образложење шеме је да прекине везу између запослености и прихода, где ће људи имати загарантован приход, без обзира на то да ли су у радном односу или не. Предлог Комитета је заснован на истраживању Института "Demoscope", који је показао да ће вец́ина швајцарских становника наставити да ради, или ће тражити посао, чак и ако буду имали загарантован приход од државе. Према истом истраживању, само би два одсто људи вероватно престало да ради, док је осам одсто испитаника рекло да "не може да предвиди како би се понашало у тој ситуацији". Комитет је у свом саопштењу навео: "Аргумент противника да би гарантован приход смањило подстицај људи да раде, углавном не стоји". Иницијатива такође жели да свако дете мешечно добија 625 франака (387 евра). План би коштао владу око 208 милијарди франака годишње (187,2 милијарде евра), где би 150 милијарди франака требало да се наплац́ује од пореза, а додатних 55 ц́е бити пребачено из социјалног осигурања и социјалне помоц́и. Трец́ина испитаника од укупно 1.076, верује да би други људи престали да раде када би предлог ступио на снагу, док је 56 одсто испитаних изјавило да предлог неће угледати светлост дана. Просечна нето плата у Швајцарској је 4.428 франака, а ова земља спада и у топ 10 земаља с највећом минималном платом на свету.
Прочитајте још:Откривена тајна раста запослености у Немачкој!ОТИШЛИ РУСИ: Нећете веровати колико хотела се продаје у ТурскојСрпска пољопривреда остварила извоз од 2.6 милијарди евра
Извор: srbijadanas.com  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА