Најновије

Америка у проблему: Или са Русијом, или напуштање Сирије

 Неуспех светских дипломата да постигну договор о Сирији практично је онемогућио Америку да маневрише у сиријској кризи, сматра аналитичар "Фискал тајмса" Патрик Смит. Током тешких преговора, супротстваљене стране никако нису успеле да се договоре ко је заправо та "сиријска опозиције", коју помажу САД у борби против Исламске државе, али и против Асадових снага.
Америка у проблему: Или са Русијом, или напуштање Сирије (Илустрација: wciom.ru)

Америка у проблему: Или са Русијом, или напуштање Сирије (Илустрација: wciom.ru)

Аналитичар је у својој анализи скренуо пажњу на догађаје који су променили преговарачке позиције учесника преговарачког процеса. Реч је о напредовању Војске Сирије ка Алепу и плановима Саудијске Арабије да упути своју армију на бојно поље. Поред тога, све интезивнија је и активност другог регионалног савезника САД у коалицији - Турске.

Шта жели Вашингтон?

Циљеви Анкаре и Ријада су јасни. Турци желе преврат у Дамаску и уништење Курда, акод Саудијаца је реч "секташком рату" у којем су они губитничка страна. Међутим, главно питање за САД као лидера коалиције јесте како се то уклапа у стратешке циљеве Вашингтона? - За Обамину администрацију наступа тренутак истине. Две године Бела кућа није могла прецизно да одреди своје намере, то је била или кампања против Исламске државе, или борба против режима сиријског председника Башара ел Асада, а овакви маневри сада су сами по себи постали проблем - сматра Смит. Амерички председник и државни секретар Џон Кери сами су себи направили замку, не успевши да одреде стратешке циљеве, а у постженевској ситуацији то Вашингтону не доноси ништа добро. Тешко да ће Вашингтон пронаћи излаз из ове компликоване ситуације, када је неопходност заједничке борбе против заједничког циља очигледна. Једина ефикасна варијанта и даље је "уједињени фронт" с Русијом, што су Американци покушавали да избегну током целог дипломатског процеса, сматра Смит.

САД добро да размисле

Шефови дипломатије две земаље, Сергеј Лавров и Џон Кери, слажу се, како се чини, у томе ко треба да буде главни непријатељ за све који су увучени у кризу, а то је Исламска држава. Јасно им је да ће свргавање сиријског председника Башара ел Асада довести до "нове Либије", ослабљене државе и жаришта нестабилности. Слагање Лаврова и Керија можда није довољно за успех мировног процеса јер у Белој кући нема јединства у вези са сиријском кризом. Кери говори једно, а људи који испоручују оружје раде друго, додаје аналитичар. - Наступа моменат када је потребно бити разуман. Или у целини усмеравате своју политику на борбу против Исламске државе, што ће захтевати прегруписавање састава коалиције, или ће вам стварни учесници процеса показати врата - закључује аналитичар.
Прочитајте још:Русија и Асад избацују Турску из игреThe Wall Street Journal: НАТО разрађује стратегију против руског „меког ратовања”
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА