Најновије

НЕМЦИ ЗОВУ СРБЕ ЗА ПОСАО ИЗ СНОВА: Дневница минимум 80 евра, а не треба диплома!

Мало позната информација у јавности је да је земља са најстабилнијом економијом у Европи почетком јануара покренула програм “Посао за раднике Западног Балкана 2016-2020″, у оквиру кога се грађани Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе изједначавају са онима из ЕУ.
Лова до крова (фото: pixabay.com)

Лова до крова (фото: pixabay.com)

Удружење “Реинтеграција” из Новог Пазара, које има посланице у 20 градова широм земље, постало је равноправни партнер у овом програму, а њихов директор Кадрија Мехмедовић ексклузивно открива детаље и процедуре за све заинтересоване. – Најважнија информација је да је немачка Влада направила олакшице за наше грађане. Они су сада потпуно изједначени са радницима који долазе из земаља чланица Европске уније. За почетак нам више нису потребне нострификоване дипломе, што је раније био велики проблем. У прошлости је било неопходно да се обави преквалификација радне снаге, додатно полагање испита и одлазак на разне праксе, а све то је било јако скупо и трајало је дуго. Сад је то прошлост – објашњава он прву олакшицу. Следећа је, како каже Мехмедовић, то да је потребно минимално знање немачког језика – Потребно је само положити основни, А1 ниво, и то без икаквих накнадних тестирања знања и плаћања истих – наводи он и наглашава да радник има право и на спајање породица, што такође није био случај.

Процедура је брза и једноставна

– Прво треба наћи послодавца у Немачкој. То је могуће урадити слањем ЦВ на објављене огласе за посао, или једноставно преко рођачких и других веза. Овај корак неће бити проблематичан, јер се у Немачкој цене радници са наше територије, а тренутно је отворено око 700.000 радних места. После овог корака, потписује се уговор са послодавцем и шаље се захтев за радну дозволу, на који се чека око 15-20 дана. Сагласност се добија углавном на три године. Последњи степеник који радника дели од одласка у Немачку је још недељу дана чекања на одговор из Конзулата, након што им се проследи сва неопходна папирологија – закључује Мехмедовић и наглашава да је аплицирање потпуно бесплатно, а да је од почетка године у процедуру ушло око 250 радника из Србије. За крај он наводи који профили радника се траже. То су углавном занатлије из грађевинске, металске, машинске, угоститељске и пољопривредне струке, које очекује плата у износу од најмање 12 евра по сату.
Прочитајте још:
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА