Најновије

Ердоган сам против Русије

Бивши функционер британске обавештајне службе МИ6 Алистер Крук проценио је да НАТО неће подржати Турску, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате (УАЕ) уколико нападну Сирију.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Да подсетимо, Русија је оптужила Анкару да припрема инвазију, а Саудијска Арабија и УАЕ саопштили су да су спремни да учествују у копненој операцији са територије Турске, наводно против Исламске државе.

Мирољубиви Џон Кери

Алистер Крук био је и саветник генералног секретара НАТО за Блиски исток. Он је указао да су сиријска војска, Курди, либански Хезболах, Ирачке шиитске милиције и ирански Корпус револуционарне гарде пресекли све канале наоружавања терориста из Турске и Саудијске Арабије. - Терористи који држе део тромилионског Алепа одсечени су од подршке споља, а врло брзо сиријска војска преузеће контролу и над важним објектима Исламске државе. Након тога, Џебхат ан нусра (сиријска филијала Ал Каиде) и Исламска држава наћи ће се између Сиријаца и Курда - оценио је Крук. Према његовим речима, руске оптужбе за припрему инвазије су озбиљно упозорење турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану. Крук сматра да би Турска у случају инвазије на Сирију добила од НАТО само подршку на речима. Он каже да би Анкара остала сама против Сирије и Русије и да НАТО неће ризиковати због амбиција Турске. При том, Русија је надмоћна у ваздуху у односу на Турску. Његова процена лоша је вест за Саудијску Арабију и УАЕ које су изјавиле да би пошли у интервенцију само под патронатом УАЕ. При том, представници наводних хуманитарних организација које дејствују на Блиском истоку кажу да им је државни секретар САД Џон Кери рекао да не криве њега за пропаст прошлонедељних мировних преговора у Женеви, када су се представници побуњеника повукли због велике офанзиве регуларних снага на северу Сирије. - Шта Хоћете да урадимо? Хоћете да заратимо с Русијом - питао их је Џон Кери.

Дефицит у буџету

Руски аналитичари сумњају да је Саудијска Арабија способна да ратује у Сирији. Они наводе да Ер Ријад располаже оружаним снагама од 234.000 припадника и да не може да пошаље у Турску 150.000 војника како је најавио. Осим тога, њихова војска трпи поразе од јеменске армије и Хута који су чак заузели неколико саудијских градова дуж границе. При том, пад цене нафте тешко је погодио Саудијску Арабију која је прошле године имала буџетски дефицит од 85 милијарди долара, а за ову је планиран мањак од 97 милијарди. Стога сматрају да Саудијци и УАЕ планирају да пошаљу само симболичан контигент у нади да би под америчким кишобраном замаскирали турску инвазију. У руској стручној јавности преовладава мишљење да ће прави регионални победник постати Иран преко утицаја у Ираку, Сирији и Либану.

Бахреин уз Путина

Колац у илузију о формирању арапско-турске коалиције за напад на Сирију забио је краљ Бахреина Хамад бен Иса који је у понедељак посетио председника Владимира Путина и високо оценио руски допринос регулисању сиријске кризе. - Ми сматрамо да све веће државе треба да сарађују с Москвом да би повратили мир и стабилност у Сирији - рекао је краљ Бахреина и поклонио Путину сабљу исковану од дамаског челика, односно димискију.

Помор совјетским ракетама

Колика је војна моћ Саудијске Арабије показује и јеменски ракетни удар на војну базу и аеродром у провинцији Асир и Џизан. Арапски медији јављају да је на аеродромима Кхамис и Џизан убијено и рањено по неколико десетина саудијских војника. При том, 5. фебруара такође ракетним ударом у јеменској провинцији Мариб убијено је 104 припадника снага интервенциониста, а међу њима осам официра из Саудијске Арабије и УАЕ. Два дана раније Јеменци су напали саудијску базу Ал Дохан, а арапски извори наводе да је уништено 11 тенкова абрамс, што је делимично документовано видео-снимцима. Јеменске снаге ударе изводе ракетама Кахер 1, што је сиријска варијанта старе совјетске ракете Точка У с почетка седамдесетих година прошлог века. Саудијска армија располаже америчким противракетним системима Патриот, али не успева да се заштити.
Прочитајте још:АПСОЛУТНИ КРЕТЕН: Нећете веровати какав борац! (ВИДЕО)Погледајте како су терористи покушали да лове Асадове војнике па сами постали ловина (ВИДЕО)
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА