Најновије

МЕСТО ЗА ЗАСЛУЖНЕ ЧЛАНОВЕ: Колико саветника заиста има премијер?

Иако Влада не жели да открије број сарадника који раде у кабинету Александра Вучића, познато је да премијер има најмање осам саветника од којих су двојица странци.
Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Колико саветника у свом кабинету има премијер Александар Вучић, није познато у овом тренутку. На више пута постављено питање о томе нико из Владе Србије није желео да говори. Оно што је, барем за сада, јавности познато јесте да се на тим саветодавним функцијама налази најмање осам особа од којих су двојица странци. Реч је о Сузани Васиљевић, Драгану Гламочићу, Милораду Вељовићу, Владимиру Божовићу, Немањи Стевановићу, Гојку Радићу, али и Алфреду Гузенбауеру и Франку Фратинију. Сузана Васиљевић је премијерова саветница за медије, а исту функцију обављала је за Вучића и у време прошле владе када је био први потпредседник и једно време министар одбране. Васиљевићева, иначе бивша новинарка и сарадница многих светских медија, била је претходно и саветница Ивице Дачића у Министарству унутрашњих послова. Бивши министар пољопривреде Драган Гламочић такође је у саветничком тиму премијера, а одскора и бивши директор полиције Милорад Вељовић. У јавности се као саветници Вучића појављују и представљају и бивши функционер МУП-а Владимир Божовић, задужен сада у кабинету за регионалну сарадњу и вере, као и Гојко Радић, шеф одборничке групе СНС у Скупштини Суботице. Шира јавност је недавно сазнала и за Немању Стевановића, који се помињао као кандидат за новог министра одбране, а који важи за саветника за инвестиције. Медији су га представљали и као саветника за спољне послове у време када је Вучић био први потпредседник владе. Стевановић је, иначе, мултифункционалан и члан је Надзорног одбора Политике, председник Надзорног одбора ФАП-а и председник Надзорног одбора РТБ Бор. Међу специјалним саветницима из иностранства ту су бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер и некадашњи шеф италијанске дипломатије Франко Фратини. Неколико пута у Београду у саветничкој улози боравио је и некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер, али, како је раније саопштено из Вучићевог кабинета, то је било "про боно" (бесплатно). Иначе, Блерова компанија "Тони Блер Асосиејтс" била је ангажована о трошку Уједињених Арапских Емирата на формирању "деливери јунита", односно јединица за имплементацију стратешких пројеката у кабинету премијера, а Блеров "спин доктор" Алистер Кембел држао је прошле године предавање саветницима за медије који раде у влади. Једно време саветник Вучићу био је и бивши генерални директор ММФ-а Доминик Строс Кан, као и градоначелник Београда Синиша Мали (за економију) и амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић (за дипломатију). Након оставке министра финансија Лазара Крстића, било је речи и да ће он остати као неформални саветник Влади Србије, али није познато да ли је наставио да сарађује са бившим колегама. По преузимању премијерске функције, Вучић је, подсетимо, изменио Закон о влади којим се предвиђа да премијер Србије може да поред два савета која је могао да има при свом кабинету (Савет за економски развој и Савет за државне органе и јавну службу), оснива и "друге савете". Две године након тога још није познато да ли је основан неки од савета.

Непознат и координатор "деливери јунита"

"Деливери јунит" већ функционише у оквиру кабинета и има пет тимова - за државну управу, пољопривреду, приватизацију, инфраструктуру и инвестиције. Главни координатор ових тимова требало је, како су најавили из Немањине 11, да буде именован до краја прошле године, али се то није десило. Према ранијим извештајима, за то место је била кандидат Ана Брнабић, директорка "Континентал Винд Сербиа", а до избора координатора ту функцију обавља шеф кабинета премијера Ивица Којић.

Николић транспарентан

Председник Србије Томислав Николић има тренутно шест саветника, а њихова имена објављена су на званичном сајту председника Републике. То су Станислава Пак Станковић, Јасмина Митровић Марић, Иван Мркић, Милорад Симић, Радослав Павловић и Предраг Микић. Оливер Антић био је седми, односно саветник за правна питања, али је недавно именован за амбасадора у Португалу, а како кажу у кабинету председника, то саветничко место још није попуњено.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА