Најновије

ПИСМО УПОЗОРЕЊА КОЛИНДИ: Ситуација неиздржива - Србе прогоне, мене пљују на улици!

ЗAГРEБ - Председник Српског народног већа и саборски заступник Mилорад Пуповац упутио jе писмо председници Хрватске Kолинди Грабар-Kитаровић у коjем jе упозорио на нарастање атмосфере нетолеранциjе и поруке мржње према политичким, етничким и другим мањинама у Хрватскоj, пише "Jутарњи лист".
Пуповац (Фото: ЈуТјуб)

Пуповац (Фото: ЈуТјуб)

У писму на четири стране Пуповац jе наброjао случаjеве претњи коjе из десних кругова трпе заговорници антифашизма, а све jе више и случаjева насиља, од чега ниjе поштеђен ни он сам, наводи лист. Исто писмо добили су и премиjер Tихомир Oрешковић, председник Сабора Жељко Реинер, а како каже сам Пуповац о њему су обавештени потпредседници владе Tомислав Kарамарко и Божо Петров. "Представници мањина су jош у маjу упозоравали на пораст ксенофобиjе. Tада смо имали врло садржаjан разговор с председницом, а како jе њена и уставна дужност да штити људска права и права мањина, видевши да су негативне поjаве све чешће, логично jе било да се њоj обратимо", рекао jе Пуповац. Пуповац jе упозорио да неки на политичке расправе о Влади и њеном програму одговараjу кампањом нетолеранциjе и мржње, а поруке поjединих чланова Владе и Сабора доживљаваjу као подстицаj и подршку за ту кампању. “Годинама, децениjама грађена толеранциjа и признавање политичких и идентитетских разлика тиме се разара пред нашим очима и прети да угрози елементарна демократска достигнућа, политичку стабилност и друштвену сигурност у нашоj земљи”, написао jе Пуповац. У писму се наводи да jе у протекле две-три недеље више jавних особа, новинара, глумаца, режисера, верских вођа, политичара, активиста за људска права и невладиних организациjа “доживело претње и изливе говора мржње”, а у случаjу активисте за људска права Зорана Пусића прешло се с речи на дело и, уз графите у коjима му се жели смрт, ножем су избушене гуме на његовом аутомобилу. "Jутарњи" пише да оно што се у писму спомиње први пут податак jе да jе однедавно и Пуповац изложен отвореним увредама. “Навешћу пример властитог искуства у истом времену, jер сам у њему и сам искусио последице атмосфере нетолеранциjе и порука мржње у интензитету и у садржаjу на коjи их нисам искушавао ни у наjгорим ратним годинама као што су биле 1991-1992. Наиме, у свега седам дана у центру Загреба доживео сам, а заjедно са мном и моjи приjатељи, комшиjе, студенти и сарадници коjи су се затекли у мом друштву или моjоj близини, да непознати људи пролазећи пљуну на мене или ме поздрављаjу са ‘За дом, спремни!’ или извикуjу ‘Пуповац, четниче, иди у Србиjу’”, навео jе Пуповац у писму.
Прочитајте још:ЗАБРИНУТИ ЗА БУДУЋНОСТ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Кирил и папа изнели утиске после састанка„KULTUR MACHT FREI?“ Хрватски министар добио поруку из Аушвица!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА