Најновије

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ! ЕРДОГАН КРЕЋЕ НА СИРИЈУ: Турска инвазија на суседну земљу неизбежна!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган у безизлазној је позицији и у најкраћем року ће морати да изведе инвазију на Сирију, оцена је аналитичара. Према њиховим речима, уколико Ердоган директно не уђе у сукоб у суседној земљи, мораће да води грађански рат у Турској како би спречио њено цепање и настајање државе Курдистан.
Ердоган (Фото: Јутјуб)

Ердоган (Фото: Јутјуб)

Геополитички стручњак и некадашњи саветник неколико светских влада Грегори Копли објашњава да је Ердоган уложио много како би свргао Башара ел Асада, чија војска уз помоћ Русије сада напредује на фронту. - Рат је коштао Турску много, а истовремено је ујединио Курде у Турској, Ираку и Сирији у жељи да створе сопствену државу. Они сада у сваком тренутку могу да започну рат против Турске и изборе се за државу коју желе више од 40 година - каже Копли. Он истиче да Анкара сада тражи да успостави коридор унутар Сирије на граници с Турском у ширини од 10 километара. Тако намерава да спречи пролазак курдских бораца у Турску, који би подржали грађански рат који Ердоган тренутно води само у провинцијама с већинским курдским становништвом. - Друга турска армија, стационирана у Малатји, задужена је за гранични појас са Сиријом и Ираком. Верује се да би та друга армија могла да нападне Сирију са око 20.000 или чак 100.000 војника. Њих би подржала и турска авијација с хеликоптерима и бомбардерима праћеним ловцима како би пружили подршку копненим снагама и одбранили их од руских летелица. Према тренутним плановима, најмање две оклопне бригаде с модерним тенковима и две механизоване пешадијске бригаде уз подршку самоходне артиљерије ушле би у Сирију - открива Копли. Према његовим речима, администрација председника САД Барака Обаме, која подржава Турску, и Ердоган срачунали су да се Русија неће директно мешати у напад на курдске снаге. - Русија има споразум с Турском склопљен 1936, који омогућава руским бродовима да користе Босфорски мореуз који повезује Црно море и Медитеран. Уколико уђе у рат с Турском, Русији ће бити забрањен пролаз. Из истог разлога Москва досад није реаговала на турске војне провокације, на рушење "сухоја" над Сиријом. Реаговала је политички и економски, а не војно. То је био својеврстан Ердоганов тест - појашњава амерички аналитичар. Како он процењује, турска инвазија ипак неће проћи глатко. - Курди ће одмах реаговати диверзијама у самој Турској. Такође, треба рачунати на то да су курдски борци снабдевени тенковима са Запада и моћним оружјем. Поред тога, Сирија и Русија би могле да саботирају турске нападе тако што би јој, на пример, пресекле линије снабдевања - сматра Копли. Након тога Анкара би морала да позове у помоћ НАТО или само САД. - Алијанса све време избегава да уђе у рат. Међутим, Обама, којем је остало мање од годину дана мандата, може да уђе у рат. Фабриковање криза постала је идеолошка обавеза Бела куће. Ту праксу је установио Бил Клинтон, који је измислио разлог да би напао Србију 1999. и тиме направио преседан у историји. На исти начин Обама би могао да прикаже јавности потребу да војно интервенише у Сирији - закључује Копли.

Срушена болница у Сирији је као пијаца Маркале у БиХ

Грегори Копли каже да у наредном периоду треба очекивати гомилу турско-америчких напада у Сирији за које ће бити окривљени Руси. Он каже да на тај начин треба да се створи утисак у јавности да Турска мора да реагује војно из хуманитарних разлога. - Такав један напад догодио се у понедељак, кад је срушена болница у Алепу. Турска, која је извела тај напад, окривила је за то Русију. Исламске снаге су постале познате по нападима за које окривљују друге. Ту праксу су муслимански борци започели током рата у бившој СФРЈ, кад су напали пијацу Маркале у Сарајеву 1994, а за то окривили Србе - истиче Копли.
Прочитајте још:ПОЛОМИЛИ ИХ: Руси разбили ланац ИД који је у Москви фалсификовао пасоше(ВИДЕО)ВАТРЕНО УПОЗНАВАЊЕ: Терористима „представљен“ руски ракетни бацач Конкурс (ВИДЕО)ОБАМА ПРЕД ОДЛУКОМ ЖИВОТА: Пружити руку Путину или подржати саудијско-турски напад на Сирију
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА