Најновије

РЕКА КОЈА СКУВА СВЕ КОЈИ УПАДНУ У ЊУ: После велике потраге пронађена у срцу Амазона! (ВИДЕО)

Мистериозна, око 6,5 км дуга река дубоко у срцу Амазона је толико врућа да вода у њој – кључа. За ову се реку у Перуу дуго мислило да је само легенда, а кад је за то чуо научник Андрес Рузо, мислио је да је то немогуће. Мислио је да за тако нешто треба огромна количина геотермалне топлоте а подручје Амазона је јако далеко од активних вулкана.
Река у Амазону (Фото: Јутјуб)

Река у Амазону (Фото: Јутјуб)

Али онда је Рузо кључајућу реку видео властитим очима. За ту је реку први пут чуо од свог деда који му је испричао причу о томе како су шпански конквистадори убили последњег краља Инка. После његовог убиства, конквистадори су се упутили у Амазон у потрагу за златом. Кад су се вратили, један је човек испричао узнемирујућу причу о отровној води, огромним змијама и реци која кључа. Рузо је поновно од своје тетке чуо причу о необичној реци 12 година касније. Као млади докторант геофизике на Рузо је пожелео да пронађе мистериозну реку. "Почео сам да испитујем људе о реци. Може ли стварно да постоји река чија вода кључа? Питао сам колеге с факултета, владу, нафтне компаније… и сви су ми одговорили - не". "То заправо има смисла. Вруће или чак кључале реке постоје, али оне морају бити у близини вулкана. Потребан је моћан извор топлоте да би се произвела овако велика геотермална манифестација." Али за време ручка, тетка му је рекла да је она заиста видела ту реку, чак и пливала у њој. Упкос скептицизму, Рузо се 2011. заједно с тетком упутио у џунглу. Ускоро је открио кључалу реку у близини светог лековитог подручја народа Ашанинка. На најширем делу, широка је око 25 метара и дубока око 6 метара. Вода у реци је довољно врућа да бисте могли направити чај, а на неким местима дословно кључа. "Да сам уронио руку у води, добио бих опекотине трећег степена. Да упаднем у реку, то би ме сигурно убило", рекао је Рузо. Река кључа због пукотине у стени која се налази испод. "Баш као што ми имамо топлу крв која тече кроз наше вене, тако и Земља има врућу воду која тече кроз њене пукотине и расцепе.' "Кад те Земљине артерије доспеју на површину, долази до геотермалних појава: испаравања, врућих извора или, у овом случају, кључале реке. Делови реке су толико врући да животиње одмах угину чим упадну у воду. "Видио сам разне животиње које су тако скончале и то је било прилично шокантно. Прво што се скува су очи и оне постану млечно беле. Животиње покушавају да испливају, али не успевају побећи јер их топлота брже убије. Из неког разлога наука ову реку још није проучавала, али Рузо намерава да то промени. Објавио је књигу "Кључала река: Авантура и откриће у Амазону', а сада се труди да сачува реку. Наиме, околина реке се мало по мало уништава сечом шуме, а ако се нешто не предузме, у потпуности ће нестати. "Схватио сам да је река право чудо природе. Ако је не заштитимо, то ће чудо нестати", каже Рузо. www.youtube.com/watch
Прочитајте још:ПРИТЕРАНИ УЗА ЗИД: Посетиоци порно-сајтова ће морати да докажу да су „18+“Овако то раде руски специјалци: Лепо су му рекли да изађе из возила, а ево шта се десило када је одбио (ВИДЕО)
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА