Најновије

ЛАЗАНСКИ: Предигра са НАТО је завршена, сваки следећи потпис био би пун улазак у тај савез

БЕОГРАД - Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је Срни да споразум Владе Србије и НАТО-а нема извршни карактер, те да уласку НАТО-а у војне објекте Србије мора претходити уговор о конкретној активности.
Мирослав Лазански (фото: ХРТ1 принтскрин)

Мирослав Лазански (фото: ХРТ1 принтскрин)

„Нема извршног карактера споразума на основу чега би било која НАТО војна јединица могла да уђе у било који војни објекат Србије“, истакао је Лазански. Наводећи да су критике на овај споразум биле преурањене, Лазански је рекао да споразум садржи одредбе о праву проласка страних трупа преко територије Србије, али и праву проласка српских војних снага преко територије земље чланице НАТО-а, које су регулисане још прошлогодишњим „Софа“ споразумом. „Споразум је требало ставити на сајт да би сви могли видети детаље. Овим споразумом не добијамо, али и не губимо пуно“, оценио је Лазански. Он је навео да Србија сада има могућност да убојна средства западне производње може сервисирати на основу НАТО процедуре, те да је ушла у систем кодификације својих војних производа по НАТО стандардима. „То већ има 60 земаља у свету, попут Индије, Бразила, Русије и других. Тиме производи војне индустрије Србије постају много видљивији на светском тржишту оружја“, рекао је Лазански. Он је оценио да споразум, који је у оквиру аранжмана „Партнерство за мир“ и „Ипап“-а (Индивидуални акциони план партнерства), представља јачу сарадњу са НАТО-ом, али да то још није улазак у НАТО. „Та врста предигре са НАТО-ом је завршена и више нема простора за неку даљу врсту споразума. Не знам шта би још могли да потпишемо, а да не буде пуни улазак у НАТО, а то нећемо јер смо рекли да смо војно неутрални“, нагласио је Лазански. Он је похвалио став председника Републике Српске Милорада Додика да сваком уласку у НАТО мора претходити референдум, те изразио уверење да Српска неће пристати на улазак БиХ у НАТО док не види шта у том смислу ради Србија.
Прочитајте још:
Председник Србије Томислав Николић потписао је Закон о потврђивању споразума између Србије и НАТО. Скупштина Србије ратификовала је 12. фебруара Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО, као и привилегије које следују дипломатама према Бечкој конвенцији. Споразум им омогућава и да са Војском Србије размењују поверљиве информације и опрему. Закон о сарадњи са НАТО изазвао је оштре полемике које трају већ данима, а на Споразум је реаговала и званична Москва која је поручила да очекује да Србија остане војно неутрална. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА