Најновије

Американци у паници - купиће их Кина

Кинеске компаније купују стране компаније, укључујући и америчке и то у рекордном броју, а то излуђује америчке конгресмене.
Американци у паници - купиће их Кина (Фото: Pixabay)

Американци у паници - купиће их Кина (Фото: Pixabay)

"Џенерал електрик" недавно је продао свој бизнис са кућним апаратима кинеском Хаиеру за 5,4 милијарде долара, Зоомлион је купио фирму која се бави производњом опреме за дизање тешких терета "Терек корпорејшн", конгломерат Далиан Ванда купио је холивудски филмски студио Легендари за 3,5 милијарди, а ХемЧајна је купила швајцарску "Сингенту" и за то платила готово невероватних 48 милијарди долара. Додатно, поједностављени конгломерат ХНА Група недавно је најавио преузимање теч компаније за дистрибуцију "Инграм Микро" за 6 милијарди долара. Ипак, најпроблематичнија аквизиција до сада представља компанија Чонкинг касин ентерпрајс груп која жели да купи берзу у Чикагу. Прошле недеље је 45 чланова америчког Конгреса потписало петицију Одбору за стране инвестиције, чије је одобрење неопходно за закључење споразума, захтевајући "детаљну и ригорозну истрагу" аквизиције чикашке берзе. Законодавци су тражили да се стопира аквизиција ако истрага покаже да су купци повезани са кинеском владом или војним телима. - Уместо придржавања правила о отвореном и слободном тржишту, њихове перформансе су под утицајем доминације кинеске владе на тржиштима. Даље, владине манипулације курсом и даље су нерешив проблем за владу САД - пише у петицији. Према подацима консултантске куће "Деалогиц", број спајања и аквизиција ове године попеће се на 102 трансакције укупне вредности 81,6 милијарди долара. "Бизнис инсајдер" пише да треба очекивати да ц́е се овај тренд наставити, што због успореног привредног раста у Кини, што због цена ван Кине, услед распродаје акција на западним тржиштима капитала која и даље не јењава. Привредни раст у Кини прошле године је био најнижи у последњих 25 година.
Прочитајте још:Напустио државни посао: У Немачкој минималац бољиКРЕДИТ ИЗ ВРЕМЕНА СФРЈ: Дошло време за наплату Титових дугова
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА