Најновије

ЕРДОГАНУ САВЕЗНИЦИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА! НАТО неће да због Турске ратује против Путина!

НАТО неће да помогне турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану у случају да он зарати са Русијом због Сирије, пише немачки недељник "Шпигл". Европски званичници упозорили су турског лидера да их не увлачи у рат са Москвом и истакли да НАТО нема обавезу да помогне својој чланици Турској све док она није директно нападнута.
Ердоган (Фото: Јутјуб)

Ердоган (Фото: Јутјуб)

Анкара, међутим, тврди да има право на помоћ НАТО у случају ескалације сукоба са Русијом, која бомбардује положаје Исламске државе (ИД) у Сирији. Турска каже да у случају конфликта може да се позове на Члан 5 Споразума са НАТО, у којем пише да пакт има обавезу да војно интервенише ако је нека његова чланица нападнута. Ипак, луксембуршки министар спољних послова Жан Аселборн казао је за "Шпигл" да турски председник нема право да се позива на тај члан ако први пошаље војску у Сирију. - Члан 5 може да се користи само у случају да је чланица НАТО директно нападнута. Уколико би Турска ушла у Сирију и због тога заратила с Русијом, онда не може да рачуна на помоћ алијансе. НАТО неће дозволити да буде увучен у рат са Москвом због недавних тензија између Русије и Турске - рекао је Аселборн. Неколико немачких дипломата такође је потврдило Аселборнов став и истакло да алијанси не треба конфликт с руским председником Владимиром Путином. - Нећемо ми да платимо цену због оружаног сукоба који су започели Турци - казао је један дипломата из Берлина. Иначе, Турска од 13. фебруара бомбардује положаје Курда у Сирији и позива своје савезнике, посебно САД, да јој притекну у помоћ и спроведу копнену инвазију на ту блискоисточну земљу. Позиви су постали учесталији након терористичког напада у среду у Анкари у којем је убијено 28 турских војника. Ердоган је за напад окривио сиријски режим и курдску Народну одбрамбену јединицу (YПГ), која се на северу Сирије бори против ИД. Иако је Саудијска Арабија већ пристала на офанзиву, САД одбијају да помогну Турцима. Амерички председник Барак Обама позвао је у петак Ердогана и рекао му да се уздржи од напада на Курде. Ердоган је зато поручио Обами да није искрен. - Једино што очекујемо од САД јесте да нам војно помогну у борби против Курда без оклевања. Ако је 28 Турака убијено у масакру у Анкари, онда од Вашингтона очекујемо да каже да је претња за Турску исто што и опасност по САД - казао је Ердоган. Он је додао да су сви они који подрже Курде за њега терористи. - Све који нас буду спречавали да искористимо своје право на самоодбрану прогласићемо терористима и понашаћемо се у складу с тим - рекао је турски председник. Подсетимо, односи Турске и Русије на ивици су рата откад је турска војска 24. новембра срушила руски борбени авион изнад Сирије. Том приликом убијен је и руски пилот Олег Пешков. Москва није напала Турску, али јој је зато увела санкције.
Прочитајте још:ЕРДОГАН СЕ ЗАНЕО: Турска има паво да војно нападне друге земље, па и СиријуРусија улази на америчко „небо“
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА