Најновије

НЕ ЗНАМО ШТА ЈЕДЕМО: Лоби закочио контролу хране

БЕОГРАД - Независна испитивања и оцењивања исправности и квалитета намирница урађена су последњи пут пре шест година и засад нема најава да ће оваквих контрола ускоро бити.
Илустрација (Фото: Pixabay)

Илустрација (Фото: Pixabay)

Такве анализе, како тврде у удружењима потрошача, биле су једина права информација, која је преко медија стизала до купца о томе који произвођач је нудио неисправне или неквалитетне намирнице. Потрошачи верују да је унакрсне провере зауставио управо лоби произвођача и увозника прехрамбених производа. Та испитивања вишеструко су доносила корист. Потрошачи су на тај начин били безбеднији, а произвођачи су морали стално да држе ниво квалитета своје производње, јер нису знали када ће и где да испитују њихове продукте. То је један од разлога зашто потрошачи у Србији нису сигурни какав је садржај виршли, паштета и салама, јогурта, сира и да ли у њима има више животињских или биљних протеина, какве су остале сировине, сува материја ... - Лоби лоших произвођача је преко коморског система и ресорног министарства стопирао пре шест година упоредна испитивања намирница - каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. - Последња анализа урађена је крајем 2010. и то квалитета сухомеснатих производа, који су били микробиолошки исправни, али су уместо протеина животињског порекла, садржали биљне протеине, соју, грашак. То значи да су потрошачи били доведени у заблуду. Уз то, тада смо утврдили да је у тим узорцима било и велике количине МОМ-а, машински откоштаног меса које се увози, лошег квалитета. Поједини произвођачи незадовољни објављивањем наших лабораторијских резултата успели су да зауставе те анализе. Богосављевић наглашава да нема спремности ни коморског система ни дела државних структура да се подржи овај програм упоредног испитивања и да се стане иза добрих и одличних произвођача хране, које Србија има. - Постоје притисци са највиших места - тврди Богосављевић. - Поред месне индустрије, непосредну пресију смо осетили и од произвођача млека. Имали смо велике притиске разних лобија и произвођача да нам се укину средства за контролу намирница. Разумљиво, јер су након наших аналаза имали велики пад промета робе која се показала лоше на оцењивању. Из Покрета потрошача кажу да су последњих година издвојена значајна средства за заштиту потрошача у Србији. Она су усмеравана на финансирање државних и од државе зависних организација потрошача, за мање битне пројекте. Такође, потрошачи наглашавају да никако од државе не могу да искамче средства за испитивања намирница, док се велики новац троши на пројекте небитне купцима. У Министарству трговине кажу да се та средства деле на основу конкурса за финансирање програма од јавног интереса у области заштите потрошача. - Програм удружења који конкурише за добијање буџетских средстава за наведену намену, обавезно, између осталог садржи и активност која се односи на спровођење истраживања у области заштите потрошача - кажу у Сектору за заштиту потрошача.
Прочитајте још:ДНЕВНИЦА 160 ЕВРА: Нови Зеланд вас позива на сезону брања јабука!ПЛАТИЛИ ЦЕНУ ЗА ИСТИНУ: „Добра земља“ укинутра јер су хтели да објаве истину о увозу 300.000 свиња!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА