Најновије

ТРГОВИНА ОРУЖЈЕМ У ПОРАСТУ: Американци највише продају, Индијци купују

СТОКХОЛМ - Амерички произвођачи оружја ојачали су последњих година своју светску доминацију на тржишту наоружања и налазе се испред Русије и Кине, док Европа губи замах, наводи се у објављеном извештају Међународног института за истраживање мира из Стокхолма (Сипри).
Трговина оружјем у порасту (Фото: defense.gov)

Трговина оружјем у порасту (Фото: defense.gov)

Подаци овог института, који се односе на петогодишњи период (2011-2015) показују да обим светске трговине оружјем стално расте од 2001, после пада у претходних двадесетак година. У области испорука, САД су далеко испред других, навео је Сипри у саопштењу. Њихов удео у тржишту наоружања порастао је на 33 одсто, у односу на 29 одсто у периоду 2006-2010. Амерички поризвођачи оружја имају и најразноликију клијентелу. САД су продале или дале велико оружје за 96 земаља у последњих пет година, и америчка индустрија наоружања припрема велике наруџбине за извоз, од којих има укупно 611 борбених авиона Ф-35 за девет земаља. Иза САД такође је напредовала Русија, са пет одсто светског извоза, иако је тај тренд био доста лошији 2014. и 2015. године када је Запад увео економске санкције Москви због улоге у украјинском сукобу. Руси извозе више од Американца у Индију, која је највећи светски увозник. Кина која је 2010-2014. постала трећи светски извозник оружја и прешла Немачку и Француску, ојачала је тај положај са оружаном индустријом која је све признатија и која пре свега снабдева азијске земље (Пакистан, Бангладеш, Мјанмар). Европски произвођачи оружја губе удео у светском тржишту. У последњих пет година извоз Францускe (5,6 одсто тржишта) пао је за десет одсто у односу на пет година пре тога, а извоз Немачке (4,7 одсто) пао је за чак педесет одсто. Са стране увозника, Индија остаје број један (14 одсто) и купује дупло више страног оружја од другог увозника на листи Саудијске Арабије, и три пута више од Кине.
Прочитајте још:ЕРДОГАНОВ РАТ СА СВИМА: Ево зашто Турску чекају мрачни дани„Тукидидова замка“: Трећи светски рат водиће се између…
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА