Најновије

КРАХ ШЕНГЕНА: Ево где све траже пасош за пролазак кроз Унију

Шенгенски споразум се налази пред озбиљним тестом. Белгија је само последња у низу чланица договора о слободном кретању која је одлучила да привремено суспендује Шенген и пооштри контроле на својим границама.
Крај шенгена = крај Уније? (Фото: Википедија)

Крај шенгена = крај Уније? (Фото: Википедија)

Пре Белгије су то већ урадиле Немачка, Аустрија, Француска, Шведска, Данска и Норвешка, која није чланица ЕУ, али јесте део Шенген зоне. Прошлог месеца европски лидери су разматрали суспензију Шенгена на две године у циљу борбе са мигрантском кризом која месецима не јењава. Појединим земљама тако би било дозвољено да наредне две године контролишу пасоше осим ако се у наредне две недеље неким чудом број мигранта знатно смањи. Ипак, поједини европски званичници упозоравају да би двогодишња суспензија могла трајно да нашкоди споразуму и његово постојање доведе у питање. Одлуку су крајем јануара донели министри унутрашњих послова чланица ЕУ иако се Европска комисија противила таквим мерама наводећи да је важно "сачувати највеће достигнуће Уније" (слободно кретање). На већем делу Старог континетна већ постоје пооштрене контроле, а привремене мере могу се задржати највише шест месеци. Стога ће у мају (када истекне шест месеци од одлуке Немачке која је прва увела суспензију) бити одлучено да ли ће се контрола наставити до 2018. Провере пасоша врше се на граници између Немачке и Аустрије, Данске и Немачке, Шведске и Данске, Аустрије и Словеније, Аустрије и Мађарске, те Словеније и Хрватске.

Немачка

Немачка је прва у низу, још средином септембра, суспендовала Шенген и тако отворила питање унутрашњих контрола граница ЕУ. "Немачка привремено поново уводи контроле дуж унутрашњих граница. Фокус ће у почетку бити на граници са Аустријом", рекао је тада министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер. Циљ таквих мера било је ограничавање прилива избеглица и повратак стандардним процедурама када људи улазе у земљу. Мезијер је рекао да се Немачка на такав корак одлучила и из безбедносних разлога. Потез Немачке у супротности је са принципима Шенгенске зоне, која допушта слободу кретања између многих европских држава.

Француска

Након маскара у Паризу 13. новембра, Француска је затражила суспензију Шенгенског споразума. Француска ће притиснути све остале земље да институционализују граничне контроле, а посебно Белгију.

Аустрија

Након што је такође у септембру пооштрила мере на граничним прелазима, средином јануара Аустрија је и званично привремено суспендовала Шенген. Аустрија је тада најавила успостављање пуне контролр над својим границама, па су мигранти проверавани и депортовани уколико не испуњавају услове. Захтев за азил одбија се онима који не могу да добију статус избеглице и који на време не поднесу папире.

Шведска

Почетком новембра, Шведска је такође суспендовала Шенген, споразум о слободном кретању са својим комшијама Немачком и Данском. Шведска је одличила да одбије све мигранте који немају путничке папире па чак и ако су затражили азил.
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА