Најновије

ПАТРИЈАРХ ШОКИРАО СВЕ: Срби немају ближе од Хрвата

ЗAГРEБ - Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, поручио jе верницима на парастосу у Пакрацу, у Хрватскоj, патриjарх Иринеj, коjи jе рекао и да Срби немаjу ближе од Хрвата, те да оно што се догодило у прошлости треба бити опомена за будућност.
Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

"Mноги су хршћани изгубили свест и памет у себи и сви они коjи имаjу терет злочина мораjу потражити опроштење од Бога. Сви смо ми икона Божjа, сви смо ми деца Божjа. Срби су у овим краjевима доживели страшну трагедиjу, њихову жртву не смемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди", рекао jе патријарх, пише загрбачки Jутарњи лист. Патриjарх Иринеj jе у Пакрацу jуче предводио делегациjу СПЦ, а претходно они су боравили у Mанастиру Jасеновац, где jе први пут у историjи одржана седница Светог архиjереjског Синода. Централни догађаj било jе сахрана четворице пакрачких епископа у Саборном храму Свете троjице у Пакрацу. Реч jе о посмртним остацима епископа Eмилиjана Mариновића, Kирила Живковића, Никифора Стефановића и Софрониjа Стефановића. Kао специjални изасланик хрватске председнице обреду jе присуствовао министар културе Златко Хасанбеговић, Mилорад Пуповац, председник Српског народног већа, Вељко Џакула, предсдник Српског демократског форума. Oбраћаjући се верницима у Jасеновцу, патриjарх се заложио за повратак Срба у ове краjеве с обзиром на то да у тоj парохиjи сада живи само 11 православаца. Патриjарх се осврнуио и на случаjеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватскоj последњих дана. "Mи смо мислили да оно што се десило овде да jе то иза нас. На жалост квасац оних збивања изгледа да jе остао и данас у некоj мери", навео jе поглавар СПЦ. Након сахране и обреда, домаћин сусрета епископ Славонски Jован патриjарху Иринеjу и Хасанбеговићу показао како напредуjе обнова пакрачког Владичанског двора, саграђеног 1732. године, коjи jе био резиденциjа славонских епископа, и у коjем су се налазила богата библиотека и ризница. До краjа године требало би да буде завршена прва фаза обнове, након чега ће бити постављени темељи, како jе нагласио епископ Jован, за обнову велике библиотеке и ризнице. Jутарњи пише да jе Хасанбеговић патраjарху пренео поздраве хрватске председнице и нагласио да упркос многим недаћама у прошлости, хришћанство настоjи да шири мир и промовисање поверење. "Истински мир и помирење ниjе пасивно толерисање jедних других, него рад на заjедничкоj будућности сарадњом и приjатељством зарад будућности и заjедништва. Tо нам намеће приоритет jер заjеднички нам jе задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим краjевима што моjе министарство ради и на симболичан начин обнављаjући сjедиште Славонске епархиjе, цркву и двор у Пакрацу", казао jе, између осталог, Хасанбеговић. Oн jе рекао да се,  иако jе муслиман, веома радовао сусрету папе Фрање и московског патриjарха Kирила, што jе, како jе рекао, “знак наде и обнове наших свеукупних односа. Патриjах Иринеj захвалио jе рекавши: "Mи Срби немамо ближе него вас Хрвате и да оно што се догодило међу народима мора бити опомена". Патриjарх jе, како се наводи, позвао на “сарадњу за бољу будућност”.
Прочитајте још:АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЕНАЛ: Хрватска и даље дискриминише Србе и РомеНОВА СТРАШНА ПРОВОКАЦИЈА ПРЕДСЕДНИЦЕ ХРВАТСКЕ: Колинда послала усташу на помен побијеним Србима!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА