Најновије

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР ТВРДИ: Примирје у Сирији је штап којим ће Америка претући Русију

Како би се решили сукоби у Сирији, Вашингтон би требало да убеди Анкару и Ријад да зауставе подршку исламским екстремистима, сматрају аналитичари.
Путин и Обама (Илустрација: Правда)

Путин и Обама (Илустрација: Правда)

Амерички аналитичар Стефан Лендман је изразио дубоку забринутост због тога што Анкара и Ријад подржавају терористе, наглашавајући да САД, Британија и Француска нису мрднуле прстом да покушају то да спрече. Он је навео да се може десити да се наступајуће примирје искористи као штап којим ће Вашингтон и НАТО потући Москву и Дамаск. Лендман је цитирао и британског министра спољних послова Филипа Хамонда који је рекао да ће примирје једино успети ако буде постојала велика промена у сиријском режиму и његовим присталицама. "Шта је он мислио под тим великим променама", упитао је Лендман. "Хамонд је позвао Москву и Дамаск да престану да нападају модерне побуњенике. Чињеница је да ни Пентагон ни НАТО немају идеју ко су заправо ту побуњеници", рекао је он. Лендман се такође осврнуо и на администрацију Барака Обаме и оно што она чини у Сирији. "Обамин рат у Сирији се наставља, уништава суверениттет Сирије. Реалполитика нема холивудске завршетке", закључио је аналитичар.

Примирје

Заменик руског министра спољних послова Генадиј Гатилов рекао је данас да САД и Русија разматрају нову резолуцију УН која би снажно подржала прекид непријатељстава у Сирији. Примирје о коме су се договорили Русија и САД треба да ступи на снагу у суботу у 00:01 по локалном времену. Гатилов је рекао новинарима да би било добро кад би се Москва и Вашингтон до четвртка договорили о резолуцији коју је предложила Москва. Тиме би се омогућило да Савет безбедности УН гласа о резолуцији у петак. Амерички званичници указују да је прекид непријатељстава већ садржан у резолуцији УН усвојеној једногласно у децембру која подржава мировни процес у Сирији. Они су рекли ипак да нису против усвајања још једне резолуције. Нова резолуција би такође затражила од 18 кључних земаља са обе стране петогодишњег сиријског сукоба које су се сложиле о мировном процесу да подрже спровођење новог договора о прекиду непријатељстава. Одвојено је данас председник САД Барак Обама дао обазриву изјаву око корака које САД и Русија предузимају да се успостави привремени прекид ватре који би допринео окончању грађанског рата у Срији. Обама је рекао да ће прекид непријатељстава дозволити САД и њеним партнерима да усмере напоре на сузбијању терористчке групе Исламска држава која није обухваћена споразумом о примирју. Он је оценио да има напретка у потискивању Исламске државе али да остаје још пуно посла.
Прочитајте још:
Извор: медији  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА