Најновије

НАГЛИ ПОРАСТ: У Србију из Турске годишње стиже 250 милиона евра!

У нашу земљу прошле године кроз дознаке из иностранства стигло десет одсто више новца него 2014. Из Немачке уплаћено 23,6 одсто, из Швајцарске 15,1, а из Француске 9,4.
Евро (Фото: Викимедиа)

Евро (Фото: Викимедиа)

Гастарбајтери све више шаљу новац фамилији у Србији. Према прелиминарним подацима НБС, прилив дознака из иностранства лане је износио 2,86 милијарди евра и повећан је за 9,7 одсто у односу на 2014. годину. Највише девиза, наши људи запослени у свету послали су из Немачке (23,6 одсто), Швајцарске (15,1 одсто), Француске (9,4 одсто) и Аустрије (8,6 одсто). Највише девиза је послато 2009. године. чак 3,2 милијарде евра, а затим је уследио пад због кризе. Резултати истраживања Фондације за развој економске науке - ФРЕН, који се базирају на анкетним подацима, указују да су дознаке веома значајне за домаћинства која их примају. У тим породицама, девизе од фамилије, у просеку чине нешто више од четвртине укупних прихода. Оне се троше на дневне потребе, али и за летовања, куповину аутомобила, станова... "Подаци Светске банке показују да бар једног члана породице у иностранству има 23 одсто становника наше земље, а 11 одсто је анкетарима једног истраживања изјавило да има повремене или редовне приходе од рођака из света" каже економиста Млађен Ковачевић. "Из страних држава фамилијама помаже око 800.000 људи. Од почетка 2001. до данас дознаке наших људи, по правилу су најредовније и најобилније у односу на све друге донације и приливе новца", истакао је економиста. Наши људи који раде у иностранству у првој деценији овог века послали су у Србију више од 43 милијарде долара или два и по пута више него што је било страних директних инвестиција. Од дознака и држава наравно има користи. "Новац који наши људи шаљу у земљу су прилив који у целини и константно умањује потребу за обезбеђењем недостајуће штедње за финансирање инвестиција из спољних извора. Имајући у виду да су дознаке значајан и релативно стабилан извор финансирања (годишње се крећу између 8,5 до 10 одсто БДП), у овој години очекујемо њихово одржавање на прошлогодишњем нивоу", наводе у НБС.

Шаљу и Турци

Занимљив је податак да су гастарбајтери из Турске у последње две године просечно слали 250 милиона евра и да су својим новчаним пошиљкама претекли гастарбајтере који, на пример, раде у Француској и Италији. У иностранству ради више од 300.000 наших грађана, који шаљу новац својој родбини.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА