Најновије

Киосци у Београду се мењају: Трафике по новим стандардима су обавезне (ФОТО)

Трафике у централним општинама морају да буду идентичне до краја 2016. године. Трговци кукају због честих промена и високих издатака.
Изглед нових трафика (Фото: Беоинфо)

Изглед нових трафика (Фото: Беоинфо)

После лицитација, са "извојеваним" месечним закупом и од 250.000 динара, трговци у трафикама на Савском венцу, Старом граду и Врачару, мораће да издвоје за још један намет - чак 10.000 евра коштаће их нови "типизирани", идентични киосци, које по одлуци градске управе морају набавити до децембра. А има их, према последњим подацима - 189. Само на територији општине Стари град предвиђено је постављање 53 трафике које плаћају и локалну комуналну таксу од 69,60 динара по квадрату у екстра или 55,10 у првој зони, пишу Вечерње новости. “’Типизирању’ киоска морају да приступе сви корисници јавне површине, најкасније до 31. децембра 2016. године, а цена нових трафика креће се око 10.000 евра”, кажу из Одељења за грађевинске и комуналне послове ГО Стари град. Како ова општина издаје само локације, није јасно да ли ће она као Савски венац или Врачар, који поседују сопствене киоске, морати, такође, да издвоји новац за њихову замену. “Општине су дужне да у року од шест месеци од дана ступања на снагу Правилника, донесу нове планове постављања привремених објеката, а постојећи корисници локације поставе нове киоске до 31. Децембра”, каже Ана Зеленовић, начелник Одељења за грађевинске и комуналне послове ГО Врачар. Недавно постављени црни киосци по центру већ изазивају пажњу Београђана. У облику положеног квадра, са светлећим информативним дисплејом, модерне трафике имају два продајна шалтера. Унутра су расхладне витрине и фрижидер за сладолед. Тако се може десити да од 72 локације на Врачару, закупци 29 киоска од општине, сносе и трошкове замене објекта. “Нико нам не гарантује да се опет неће мењати пропис за изглед киоска, као што се сада мења само четири године од последњег”, каже трговац из једног од 64 објекта на Савском венцу. “Ако и купимо нови киоск, питање је да ли ћемо моћи да и наредне године закупимо локацију по овим ценама”, каже он. Централним општинама једнообразним киосцима мораће да се придруже и друге, и то до краја 2018. године. Процењује се да укупно у Београду има око 750 трафика.
Прочитајте још:ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Београд је осми најисплативији европски град за инвестицијеБУСПЛУС КАУБОЈШТИНА: Месечна вам је важећа, а не дају да је допуните? Врхунски безобразлук
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА