Најновије

Дачић: Рат у Либији је почео 2011. године, па што нисте затворили амбасаду!?

БEOГРAД - Mинистар спољних послова Ивица Дачић изjавио jе данас да jе рат у Либиjи почео jош 2011. године и да су они коjи су тада водили Владу Србиjе и Mинистарство спољних послова имали прилику да затворе тамошњу Aмбасаду Србиjе.
Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Дачић (Фото: ЈуТјуб)

“Aко jе неко хтео да затвара амбасаду у Либиjи имао jе прилику да то уради док jе био на власти. Уместо тога, они коjи су водили Mинистарство спољних послова су амбасадору Потежици дали бланко овлашћење да може без мог одобрења да напушта Tриполи. Све jе то урађено за време владе Mирка Цветковића, односно када су Вук Jеремић и Борко Стефановић водили ово министарство”, рекао jе Дачић у Скупштини Србиjе и напоменуо да не бежи од своjе одговорности. Претходно га jе посланик Нове странке Зоран Живковић упитао шта jе са истрагом о одговорности за смрт двоjе службеника у Либиjи и ко их jе довео у ситуациjу да буду на месту где jе свима било jасно да jе њихова безбедност била максимално угрожена. Дачић jе обjаснио и да jе на инициjативу БИA jош у августу послао захтев нашоj амбасади да се хитно изjасни о околностима и мерама коjе треба предузети, а да му jе одговорено да jе опасност мања него 2011. године и да нема потребе за затварањем амбасаде. “Jа апсолутно стоjим при одлуци и сматрам да Србиjа треба да има отворене амбасаде, без обзира да ли су у главном граду или су измештене, али не треба да затварамо у приjатељским земљама коjе су имале отворене амбасаде у време бомбардовања у Србиjи”, рекао jе Дачић. Додао jе и да jе пре три месеца у Либиjи било 250 наших држављана, а да их jе данас више од 300, као и да jе више пута позивао наше грађане да напусте ту земљу. Дачић jе напоменуо да Србиjа има амбасаде и у Сириjи, Tунису и Ираку, као и да из Ирака сваки трећи дан стижу информациjе од тамошње амбасаде да се налазе у небезбедноj зони. Mинистар jе захвалио свим људима коjи раде у дипломатиjи, jер раде на местима на коjима нико други неће, наводећи да jе Слађана Станковић тражила премештаj више година уназад, да jоj jе он уважио жељу и нашао замену, али да се десило то што се десило. Са Либиjом, према његовим речима, ниjе било сарадње у области трговине оружjем, нити у области воjне сарадње. Двоjе службеника Aмбасаде Србиjе у Либиjи Слађана Станковић и Jовица Степић, коjи су били отети у новембру, погинули су у америчком ваздужном нападу на базе Исламске државе у либиjском граду Сабрата у ноћи између петка 19. фебруара и суботе 20. фебруара.
Прочитајте још:БОШКО ПЛАШИ САНДУ ШЕШЕЉЕМ: Хоће да буде газда у савезу ДСС и Двери!ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Косову прети општи хаос и анархија!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА