Најновије

КИМ ЏОНГ УН "ПОПИО" НАЈСТРОЖИЈЕ САНКЦИЈЕ: Усвојен пакет санкција против Северне Кореје

ЊУJOРK - Савет безбедности УН jедногласно jе данас усвоjио досад наjстрожиjе санкциjе против Северне Kореjе због тога што jе Пjонгjанг недавно извео четврту нуклеарну пробу и лансирао ракету дугог домета.
Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Нацрт усвоjене резолуциjе начиниле су СAД, уз подршку Kине jединог, како указуjу агенциjе, савезника Пjонгjанга. AФП указуjе да усваjање ове резолуциjе представља промену у приступу међународне заjеднице потезима Северне Kореjе. СAД и Kина су провеле седам недеља у преговарању око нових санкциjе, наjстрожиjих у последње две децениjе, навео jе AП. Санкциjе предвиђаjу обавезан преглед терета коjи излази или улази на териториjу Северне Kореjе копном, морем или ваздушним путем, забрану продаjе ручног и лаког наоружања Пjонгjангу, као и протеривање севернокореjских дипломата коjи се буду бавили "незаконитим активностима". "Mеђународна заjедница jе jедним гласом упутила Пjонгjангу jедноставну поруку - Северна Kореjа мора да напусти те опасне програме и изабере бољи пут за своj народ", навео jе у саопштењу амерички председник Барак Oбама. Резолуциjом се свим земљама забрањуjе да отвараjу нове експозитуре севернокореjских банака, а финансиjским институциjама се забрањуjе да имаjу контакте са таквим банкарам. Земљама се, такође, налаже да затворе све севернокореjске банке и обуставе све банкарске односе у року од 90 дана. На "црну листу" додато jе jош 16 особа из Северне Kореjе, као и 12 "ентитета", међу коjима jе Национална агенциjа за космички развоj, коjа jе одговорна за прошломесечно лансирање ракете. Северна Kореjа jе 7. фебруара лансирала ракету дугог домета са сателитом, што су суседи те земље и СAД оштро критиковали као покушаj тестирања балистичких ракета. Пjонгjанг jе претходно саопштио да jе 6. jануара извршио своj четврти нуклеарни тест и да се тог пута радило о хидрогенскоj бомби. Савет безбедности УН jе о нацрту резолуциjе требало jуче да се изjасни, али jе то одложено jер jе Русиjа затражила додатно време да проучи текст.
Прочитајте још:ТРАМП ПРЕТУКАО БОДИБИЛДЕРА: Оборио га на земљу и савладао са пар удараца у главу! (ВИДЕО)ТУРЦИ ТУКУ СВОМ СНАГОМ: Снимак напада на Русе! (ВИДЕО)МОСКВА УПОЗОРАВА: Не терајте руске мировњаке из Придњестровља
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА