Најновије

Сусрет од ког стрепи свет, шта ће бити са евром?

Европска централна банка (ЕЦБ) могла би ове недеље да донесе одлуке које би могле да доведу до велике промене курса евра и односу на већину осталих валута у свету.
Шта ће бити са евром? (Фото: Јутјуб)

Шта ће бити са евром? (Фото: Јутјуб)

То су у анализи упозорили стручњаци Адмирал Маркетса, наводећи да се у четвртак одржава редовни састанак Већа гувернера ЕЦБ на којем би могле бити усвојене нове мере за подстицај економског раста, а које би утицале на слабљење евра. Наиме, досадашње мере које је ЕЦБ предузимала нису испуниле очекивања. Један од главних задатака ЕЦБ-а је постизање стопе инфлације у еврозони од нешто испод 2 одсто годишње, а по последњим подацима, индекс потрошачких цена који је један од главних показатеља нивоа инфлације, не само да није растао, него је пао за 0,2 процента. Многи аналитичари и инвеститори на финансијским тржиштима сматрају да ће ЕЦБ на овом састанку бити присиљен да предузме нове мере како би спречила дефлацију и подстакла привредни раст у Европи. Мере које су на располагању ЕЦБ су додатно спуштање каматних стопа у негативну зону (нпр. спуштање каматне стопе на депозите банака са тренутних -0,3% на -0,4%), повећање износа којег директно убризгава у финансијски систем еврозоне са 60 на 80 милијарди евра месечно или било шта друго што би довело до додатног слабљења евра у односу на остале валуте. Слабљењем евра смањио би се увоз и повећао извоз земаља чланица еврозоне, па би производња у еврозони порасла, што у правилу доводи до раста плата и цена производа и услуга, а то је управо оно што ЕЦБ жели. Инвеститори већински (54% њих) очекује слабљење евра са садашњег нивоа, док се из извештаја о позицијама великих шпекуланата са тржишта фјучерса у Чикагу види да тренутно приближно 61одсто очекује пад курса евра у односу на амерички долар. Аналитичари Адмирал Маркетса такође сматрају да је у четвртак и идућих месеци слабљење евра у односу на већину осталих светских валута изгледнији сценариј од јачања. То значи да би амерички долар, британска фунта, јапански јен требао да јачају у односу на евро. Европска централна банка, која је крајем прошле године разочарала учеснике финансијских тржишта и узроковала јачање еура од 7 одсто, сада вероватно ништа неће препустити случају, па ће значајно попустити монетарну политику. Председник ЕЦБ-а ће у обраћању јавности врло вероватно одлучном и агресивном реториком оправдати нужност радикалних мера и обећати да ће подузети све што је потребно да испуни циљеве ЕЦБ-а, што би одмах требало довести до наглог слабљена евра у односу на остале валуте. Будући да је евро тренутно само 9 одсто јачи од америчког долара, уколико ЕЦБ испуни очекивања, постоји реална могућност да ће у току године евро барем на кратко постати слабији од америчког долара.
Прочитајте још:ШТА ДОНОСИ ДОЛАЗАК ТЕНИСА У СРБИЈУ: „Хиљаде малих пољопривредника ће бити надничари и плаћени робови“Москва поштује нафташки договор са Ријадом
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА