Најновије

ЛАВРОВ: Лицемерје Запада је очигледно, Руска и Саудијска амбасада не вреде исто

МОСКВА - Одсуство одговора Запада на недавне нападе на руске дипломатске мисије у Украјини, пре свега на амбасаду у Кијеву, знак је "лицемерја и примене двоструких аршина", изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

Он је оценио као "срамотне" недавне нападе на руску амбасаду и Генерални конзулат Русије у Украјини и поручио да међународна заједница на то мора да одговори. "Редовно пратимо ситуацију, у контакту смо са амбасадором и његовим особљем. Они издржавају, онако како би требало да се понашају људи који осећају да је отаџбина уз њих", рекао је Лавров руском каналу РЕН. Руску амбасаду у Кијеву и конзулате у Одеси и Лвову недавно су напале групе демонстраната који траже да Москва слободи украјинског пилота Надежду Савченко, коју је оптужила за убиство два руска новинара и илегални прелазак руско-украјинске границе. Зграда руске амбасаде јуче је гађана јајима, камењем, зеленом фарбом и јодом, док је напад у недељу 6. марта био још насилнији, када је група нападача запалила возила амбасаде и убацила димне бомбе и бакље у њене просторије, због чега су чланови обезбеђења испалили хице упозорења, наводи "Раша тудеј". Лавров је данас нагласио да Москва није видела никакву реакцију међународне заједнице на те "срамне акције хулигана", док су с друге стране, како је навео, реаговања била озбиљна када су ирански држављани провалили у Генерални конзулат Саудијске Арабије. "Ми смо се придружили том процесу, који је био усмерен на безусловну заштиту дипломатских мисија, како захтевају све конвенције које су све земље потписале", рекао је шеф руске дипломатије. Према његовим речима, западне колеге су више усредсређене на захтеве да се ослободи Савченко, којој се суди у Русији. "То је одвојено питање, али су лицемерје и двоструки аршини овде очигледни", истакао је Лавров. Он је додао да особље руске амбасаде у Кијеву има "сва потребна средства" да спречи било какав упад, али је нагласио да је на "менторима Украјине да предузму даљу акцију". Руско тужилаштво тврди да је Савченко умешана у убиство двојице новинара као добровољац у украјинском батаљону, док је она на суђењу поновила да је невина и да као украјински официр има право да брани своју домовину. Тужилаштво је тражило да Савченко буде осуђена на 23 године затвора, а надлежни судија је најавио пресуду за 21. март.
Прочитајте још:
Немачка је јуче поручила Русији да "хитно ослободи" Савченко, уз образложење да је њено суђење у Русији противно мировном договору који је постигнут са циљем окончања немира у Украјини. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА