Најновије

ВУЧИЋ: Сменићу све одговорне за поплаве! Директори, доста ми је ваших срања!

БЕОГРАД - Знате ви о коме је реч и ко је надлежан за то! Они ће сносити одговорност уколико то утврде надлежни органи, изјавио је премијер Србије Александар Вучић јуче за Курир, на питање који су то директори које криви за поплаве у Србији.
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Сада бих најрадије неке директоре... Не знам шта урадио с њима - изговорио је у даху пре два дана премијер док је обилазио поплављене у околини Чачка. Реченицу није завршио, али су сви одмах одмах помислили на директора „Србијавода“ Горана Пузовића. Све је постало много јасније када је у јавност испливао снимак љутитог Вучића који је у Коњевићима одбрусио Пузовићу, али и начелнику Сектора за ванредне ситуације Предрагу Марићу. - Где је Пузовић? Само ваша срања да не слушам више, ја то видим и сам, осећам кроз нос - казао је Вучић док су се кретали ка поплављеним кућама.

Крив је и народ

Најављујући реакцију државе, премијер је нагласио да ће бити направљен шири програм мера за обнову у односу на поплаве из 2014. године и напоменуо да је сада причињено „више него стотину пута мање штете“. - Због мање разорности природне катастрофе и због тога што смо у Обреновцу, Крупњу, донекле у Бајиној Башти и Чачку успели да обновимо обалоутврде и није било изливања, али сте видели да су у Новом Пазару фрижидери и шпорети рушили мостове. Чим се све заврши, поново ће канали бити пуни, нисмо осигурали имовину, када бисмо кренули на обавезно осигуравање, људи би рекли да је то додатни трошак. Ипак, добра вест је да ће сви добити накнаду штете - рекао је Вучић и додао да ће „држава намирити све иако то није њена кривица, нити обавеза“. - Себе треба да променимо, природу никада нећемо победити - закључио је Вучић. Влада Србије је због поплава прогласила стање елементарне непогоде на територији 15 општина.

Опасно: Предраг Марић добио лошу прогнозу из Русије

Добили смо временску прогнозу из Русије, која се битно разликује од наше и која, ако се оствари, може донети више падавина и воде него 2014. Према њој, пашће од 80 до 100 литара по квадрату у ова три дана, што може да има велике последице. Домаћа прогноза предвиђа много мање падавина - рекао је синоћ Предраг Марић и додао да ће данас бити одређене ризичне тачке, као и да ће тамо бити упућени људи. Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је на то да је тешко предвидети толико дана унапред која ће количина кише пасти и да РХМЗ не очекује толике падавине.

Ужас на Космету

Косовска полиција интензивно трага за несталим трогодишњим дететом које је однела бујица реке Клине код Србице. - Вода је дете однела јуче по подне, док је с оцем шетало обалом реке - рекао је портпарол косовске полиције у Косовској Митровици Авни Захити. Полицији у потрази за малишаном помажу спасиоци и становници Србице. Дете још није пронађено.

Нови проблеми

Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације изјавио је да, поред падавина, потенцијалну опасност за Србију представља отапање снега, што може довести до бујичних потока! Ипак, из РХМЗ сматрају да већу опасност представљају кише које се у Србији очекују сутра и прекосутра. Они наводе да ће се у ноћи између четвртка и петка зона тих падавина преместити на запад и северозапад Србије.

Западна Морава угрожава куће

У општини Трстеник и даље је на снази ванредна ситуација због изливања Западне Мораве у атаре пет села: Грабовац, Лозна, Медвеђа, Угљарево и Богдање. Западна Морава угрожава четири куће у Грабовцу и четири куће у селу Лозна, док је у једном домаћинству у Богдању вода продрла у кућу. Посебна пажња и даље је усмерена ка заштити изворишта Звездан како би се спречило да Западна Морава угрози извориште које је санирано након мајских поплавае. Стање на водотоковима другог реда на територији општине и даље је стабилно.

Обреновац: Критичне прогнозе за сутра и прекосутра

У Обреновцу су поплављена углавном пољопривредна подручја, тачније оранице, изјавио је јуче председник општине Мирослав Чучковић, додајући да ниједан живот није угрожен. Он је на седници штаба за ванредне ситуацији упозорио да су прогнозе за четвртак и петак критичне с обзиром на натопљеност, а председник Скупштине града Никола Никодијевић изјавио је да „ситуација у овој општини није драматична“, да је водостај у опадању, а Сава у редовним одбранама од поплава. ЈП ЕМС саопштило је да неће бити најављеног искључења електричне енергије у Обреновцу и околини.

Нови Пазар: Дванаести пут страдам

У Новом Пазару и даље је на снази ванредна ситуација. Невзету Маврић из насеља Јакља ни ова поплава није заобишла. Каже да јој је уништено цело покућство и да дванаести пут све изнова купује и опрема. - Свака поплава, моја кућа на удару - каже Невзета ширећи руке док нам показује уништене ствари у соби. Штаб за ванредне ситуације стално заседа. - Водостај је нижи, притоке се враћају у корита, међутим, проблеме може да створи снег ако крене да се топи - рекао је градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, а потпредседник Владе Расим Љајић оценио је да је штета знатно већа него што се очекивало. Он је обећао помоћ из буџетске резерве. Од брзине санације зависи када ће школе почети с радом.
Прочитајте још:Патријарх: Сагласили смо се да се Грачаница потопиРУСКА АЛАРМАНТНА ПРОГНОЗА – СРБИЈИ ПРЕТИ ПОТОП Путин: Србима помоћи на све начине!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА