Најновије

ЗА ДРУГЕ НЕМА, ЗА ЊИХ ИМА: Министрима ће се повећати плате!

КОПАОНИК - Нови закон о функционерима, који је у плану, обезбедиће повећање плата функционерима у извршној власти, као што су министри и државни секретари.
Кори Удовички (Фото: Јутјуб)

Кори Удовички (Фото: Јутјуб)

Наиме, министарка за државну управу Кори Удовички каже да Светска банка од нас очекује да повећамо плате функционерима у извршној власти. - Функционери нису тако јасно дефинисани као запослени. Зато смо се и ломили да ли и њих да укључујемо у општи Закон о платама. Али, пошто смо хтели да и њих решавамо следеће године, уврстили смо их у закон. Функционери који су у извршној власти, као одговорни за њихов рад и рад организационих целина, релативно су једноставна ствар и, насупрот представама многих, ту заправо од нас Светска банка очекује повећање плата - изјавила је Удовички на маргинама „Копаоник бизнис форума“. Она објашњава да у овом тренутку функционери код нас зарађују мање него људи за чији рад одговарају. - То је коруптивна ситуација. Грађани би то требало да схвате. Треба нам посебна радна група која ће се формирати за закон о функционерима - каже Удовички. С друге стране, када је реч о запосленима, Закон о раду препознаје неке категорије запослених који имају посебан статус због ризика посла. Ако се, према најавама, њима замрзне или смањи плата, то би могло да буде у супротности са Законом о раду... - Законом о платама доводимо све на упоредиву раван. Све је видљиво, али биће неких изузетака, препознавање специфичних ситуација. Морамо да схватимо да није школска спрема бог и батина. Она јесте врло важан фактор, показује колико је неки посао сложен и какве су компентенције потребне за њега, али посао носи и ризике, вештине које се не стичу кроз школску спрему - одговара Удовички. Она за пример узима полицајце којима је, каже, често глава у торби. - Можда нису ишли на факултет, али имају неке вештине. То ће се све узимати у обзир. Прецизнији критеријуми биће разрађивани у посебним законима. У оквиру исте платне групе моћи ће да се рангирају различити послови. Да ипак неко добије мало више од другог, иако су у истој платној групи. Важно је да је Закон о раду третиран као минимум права и да Закон о платама није у сукобу с њим - закључује министарка за државну управу. Кори Удовички каже да се још не зна које све категорије функционера постоје. - Имам утисак да радна група неће лако доћи до одговора шта је то функционер. Залагаћу се да зараде функционера у извршној власти, од којих зависи функционисање управе за коју желим да буде ефикасна и на услузи грађанима, уђу у посебне законе. Ако си директор у здравственој институцији, министар или државни секретар, хајде да упоредимо те одговорности с одговорностима запослених - каже министарка.
Прочитајте још:РУСИЈА УКИДА ТРАНСПОРТ ГАСА КРОЗ УКРАЈИНУ: Србија остаје без снабдевања!ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ХОЋЕ У РУСИЈУ: Кад је рубља јака – ради цела Србија!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА