Најновије

АЈВАР И ЋЕВАПИ "ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ": Ово је српска кухиња на Џејми Оливеров начин (РЕЦЕПТ)

Легендарни британски кувар Џејми Оливер недавно је изумео сопствени рецепт за прављење познатих српских специјалитета - ћевапа и ајвара. Уверен у то да у српској кухињи постоје специјалитети "прсте да полижеш", одлучио је да направи таква два.

Џејми Оливер (фото: Јутјуб принтскрин)

Џејми напомиње да Срби поштују традицију и да су једни од ретких који имају три главна оброка дневно. Он је такође истакао да је свињетина, говедина, пилетина, телетина и још многи, омиљена храна у Србији.

"Ако вам долази друштво у госте, ћевапи и ајвар су идеални за послужење", као увод у причу написао је Џејми на свом званичном сајту.

Ћевапи а ла Џејми

За спремање српских специјалитета, ставио је списак неопходних намирница:

750 г млевеног говеђег меса

400 г свињског меса

4 чена белог лука

2 кашичице соде бикарбоне

1 кашичица слатке димљене паприке

1 јаје

150 мл киселе воде

маслиново уље

6 црвених папричица

2 плава патлиџана

1 веза свежег першуна

2 лимуна

1 главица црног лука

павлака

црвене паприке за ајвар

лепиње

"Ставите млевену говедину и свињетину у велику посуду, а затим очистите и додајте 4 чена белог лука. Преко поспите соду бикарбону и кашичицу димљене паприке. Додајте и јаја, па рукама (НЕ ЕСЦАЈГОМ!) мешајте све додате састојке у тој посуди.

Затим, додајте киселу воду онолико колико је потребно да се добије полугуста смеса. Добијену смесу (месо) поделити у 10 до 12 комада, сваки обликујући као кобасицу (дужина 10 цм, пречник 2 цм).

Ако правите роштиљ одмах, комаде млевеног меса слободно ставите на тиху ватру, а ћете их касније пећи, ставите добијене ћевапе у лепињу па у фрижидер да одстоји до првог спремања.

Ајвар а ла Џејми

За спремање ајвара, црвене паприке и плави патлиџан, заједно са неољуштеним белим луком, ставите у рерну да се пече на 230 степени Целзијуса неких 30-40 минута. Када увидите да они полако постају црни (као загорели), окрените их на другу страну.

Када се печење у рерни заврши, паприке и плави патлиџан ставите у посуду, прекријте кухињском фолијом и оставите тако 20-ак минута. Након што се охлади, очисите испечене паприке и патлиџан и исецкајте их и додајте исецкан бели лук и першун. Све то заједно помешајте и зачините морском соли, бибером, соком једног лимуна. Све још једном добро помешајте и оставите мало да одстоји.

Ради естетике, оно што вам је остало од першуна ставите на врх смесе од ајвара и спремно је за послужење".

 

Прочитајте још:

Извор: Правда

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА