Најновије

БАКИР РАЗОЧАРАН ПРЕСУДОМ?! "40 година Караџићу и није нека казна!"

СAРAJEВO/ЗAГРEБ - Председаваjући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изненађен је изрекама из пресуде првом председнику РС Радовану Kараџићу да jе Aрмиjа БиХ гађала властите териториjе и позициjе УН и сматра да jе лоше то што лидер босанских Срба ниjе осуђен и за геноцид у седам БиХ општина.

Бакир Изетбеговић коментарише пресуду Караџићу (фото: Н1 принтскрин)

Oценио jе да jе изрицање пресуде Kараџићу историjски догађаj за БиХ jер jе тим чином, како сматра, потврђен "битан део чињеница" о злочинима коjи су у њоj почињени током рата.
"За човека његових (Kараџићевих) година и прошлости 40 година и ниjе посебна казна, но оно што jе значаjно jе да jе пресуђено jедноj ужасноj идеологиjи и политици", казао jе Изебеговић новинарима у Сараjеву коментираjући пресуду Kараџићу.
Истакао jе да су пресудом санкционирани броjни злочини, прогони цивила, силовања, разарања и, како каже, акт геноцида у Сребреници, а потврђено jе и постоjање удруженог злочиначког потхвата коjи jе провођен плански и систематски резултираjући прогоном стотина хиљада Бошњака и Хрвата.
Oн jе са жаљем констатовао да jе, како jе рекао, пропуштено повезати удружени злочиначки потхват с врхом власти у Београду током рата у БиХ.
Изетбеговић jе ову пресуду упоредио с оном нацистичким ратним вођама.
"Tо jе наjзначаjниjа пресуда након оне нацистичким вођама у Нинбергу ", казао jе Изетбеговић додаjући да jе наjважниjа порука послата из Хага да лидери "држава и парадржава неће бити ослобођени одговорности за злочине".
Оценио jе да jе истина о рату у БиХ увек само jедна, а пресуда Mеђународног суда у Хагу jоj jе "наjближа".
“Хипотека неспорно почињеног злочина овом пресудом скинута jе с народа и пренесена jе на поjединце, а стога би ваљало престати са негирањем и минимизирањем злочина. Tо jе jедини пут да се зло не понови“, поручио jе Изетбеговић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА