Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: Кога ће у БиХ да поједе СИПА?

Било је за очекивати да ће Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ, недуго након изрицања пресуде Радовану Караџићу, направити нову акцију у Републици Српској, у виду претреса одређених институција и привођења осумњичених.

Предраг Ћеранић (Фото: ЈуТјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Нарасле међунационалне тензије, којe је поменута пресуда произвела, уједно су створиле и одређену унутарсрпску хомогенизацију. Евоцирање успомена на почетак рата и многе злочине над Србима, за које још нико није одговарао, поновно буђење свијести о унапријед одређеној српској кривици за све зло које је снашло БиХ – све је то произвела пресуда Караџићу. Стога је на сцену требало вратити причу о криминалу и корупцији, присутну једино у „мањем БХ ентитету“, како у Сарајеву називају Републику Српску. 
Након Бобар банке и Павловић банке, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је трећа банка у Српској у коју упадају специјалци СИПА. Све је наравно медијски помпезно праћено. Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да је данашња акција Агенције за истраге и заштиту БиХ показала беспотребну манифестацију силе и политичку обојеност у цјелини, СИПА-е и Тужилаштва БиХ, и нагласио да је увјерен да су запослени у Агенцији за банкарство Републике Српске и у Инвестиционо-развојној банци радили у складу са законом. Додик је нагласио да СИПА наставља, поготово након што су је преузели кадрови СДС-а, да парадира по Републици Српској, спроводи силу, и покушава да то све подведе под неко законско дјеловање. 
Локални избори се ближе, а према анкетама, Додик ће на изборима да “помете” СДС. Зато кадрови СДС не смију сједити скрштених руку. “Биће још хапшења”, најављивао је министар безбједности БиХ, Драган Мектић, правећи од тужилачко-полицијског посла медијску кампању. Из СДС-у коалиционе ПДП, недавно је најављивано расвјетљавање “стотину афера када се промијени скупштинска већина”. У уређеним друштвима, та већина се мијења или потврђује након спроведених избора. У БиХ се више посеже за паролом “улица или хапшење”, како се колоквијално назива метода извођења народа на улицу и диригована употреба државних органа у политичке сврхе, којима се жели створити страх, паника, пометња. Креатори хибридног рата, који се интезивно води против Српске, а у којем је управљање утисцима најважнији посао, као да имају припремљену листу кога и када треба хапсити, кога уплашити и са којим циљем.
Међутим, истог дана када је СИПА спровела своју акцију у Хагу је изречена још једна пресуда, и то ослобађајућа, Војиславу Шешељу. Поново је створен исти ефекат као и након изрицања пресуде Радовану Караџићу, чак интезивнији. У Српској одушевљење, у Федерацији БиХ и сусједној Хрватској, незадовољство, разочараност. У Српској је опет створена национална хомогеност. Акција Тужилаштва БиХ и СИПА одлази у други план, спакована у полицијске фасцикле и тужилачке предмете, гдје јој и јесте мјесто, а не у медијима, јер полицијски претреси не би смјели бити догађај од политичког значаја. У противном, уколико дозволи да буде политички инструментализована, СИПА ће појести сама себе. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА