Најновије

НОВИ ХРВАТСКИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Ако хоћете у ЕУ, морате да испуните и ова два услова! (ВИДЕО)

- Желимо да ове тачке уђу у преговарачка мерила и да буду спроведене, иначе преговори неће моћи бити закључени - рекао је Ковач

Миро Ковач (Фото: Јутјуб)

Хрватска тражи да Србија укине надлежност за ратне злочине на подручју целе бивше Југославије иосигура права хрватској мањини, како би могла да закључи приступне преговоре с Европском унијом, рекао је хрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач.
– Као што је Београд под притиском ЕУ морао да уреди односе с Приштином, исто тако мора да промени закон о надлежности за ратне злочине на целом подручју бивше Југославије и да права која су уређена државним уговорима, загарантује хрватској мањини - рекао је Ковач у интервјуу за аустријску новинску агенцију АПА-у.
– Желимо да ове тачке уђу у преговарачка мерила и да буду спроведене, иначе преговори неће моћи бити закључени - рекао је Ковач.
Ковач је подсетио како је Србија због притиска, посебно Немачке и Велике Британије, да успостави дијалог с Косовом морала да чека на почетак преговора с ЕУ две године. Због тога се нико у Србији “није пожалио”, рекао је Ковач алудирајући на садашње притужбе Србије да Хрватска због билатералних питања кочи њено приступање ЕУ.
Загреб захтева укидање закона о надлежности Србије за све ратне злочине на простору целе бивше Југославије па тако и Хрватске.
-Желимо са Србијом партнерство како је то случај између Немачке и Француске, а партнерство искључује да се Србија поставља као судија за целу бившу Југославију, а тиме и за Хрватску. То је неприхватљиво. Хрватска очекује да се овај закон промени, рекао је Ковач. Кад је реч о мигрантској кризи, Ковач је рекао како је савладана сарадњом Хрватске, Аустрије, Словеније, Србије и Македоније и да на то те земље могу бити поносне.
Ковач је критиковао понашање ЕУ према Македонији, јер је македонски приступ Унији блокиран због спора око имена с Грчком, па сматра да би се о томе требало разговарати с “пријатељима у Атини” и наћи решење.
Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА