Најновије

БИЛАНС ПРОТЕСТА У СКОПЉУ: Ухапшено 12 особа, више њих повређено, Председништво демолирано! (ВИДЕО)

СКОПЉЕ - У протестима који су другу ноћ заредом одржани у Скопљу ухапшено је 12 особа, а један новинар је повређен изјавио је портпарол полиције Тони Ангеловски.

(Фото: Јутјуб)

Међутим  македонски медији јављају да је повређено и неколико демонстраната. Потпуно је демолирана канцеларија председника Ђорђа Иванова. Ситуација је ескалирала када је неколико десетина младића буквално демолирало Председнишšтво и избацили су намеšштај и спалили све на улици, а потом је интервенисала полиција и приведено је десетак људи, јавила је Ал Џазира.
Грађани су јајима и камењем засули зграду Председниšштва и запалили слику председника Иванова. Међу њима је и председник СДСМ-а Зоран Заев који је потез председника назвао "држžавним ударом". Како наводи Ал Џажазира, процењује се да је најмање 3.000 учествовало у протестима.
Претходно су присталице Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) и грађанске организације позвале Иванова да повуче одлуку о аболицији 56 особа, већином политичара, и да оде с дужžности. До сукоба је дошло када су демонстранти покушали да пробију кордон полиције и упуте се ка седишту владајуће ВМРО-ДПМНЕ. Демонстранти су се у стампеду разбежžали са улица македонске престонице.
Грађани Скопља већ други дан изражавају револт због одлуке Иванова да помилује одговорне за аферу "прислушкивање". Присталице владајуће ВМРО-ДПМНЕ окупиле су се испред опозиционе СДСМ, јављају македонски медији, који извештавају да је до туче и инцидената дошло и током протеста у Битољу. Како наводе македонски медији, Иванов и даље одбија да прими западне амбасадоре, а САД су раније осудиле његову одлуку да блокира истрагу о афери "прислушкивање", упозоривши да ће то нашкодити шансама Македоније да уђе у НАТО и ЕУ.
Одлуком о аболицији одговорних за аферу "прислушкивање", Иванов је помиловао без спровођења поступка, између осталог, бившег премијера и лидера најутицајније владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, бившег шефа тајне службе Сашу Мијалкова и министарку полиције Гордану Јанкуловску. У афери "прислушкивање", која је трајала готово годину дана, а коју је покренуо лидер најутицајније опозиционе СДСМ Заев објављено је више десетина видео и аудио записа који говоре о томе да је влада Груевског, током девет година владавине, прислушкивала више од 20.000 људи - политичара, академика, новинара, па чак и свештеника.
Политичке тензије у Македонији су веома повишене у протеклих 24 часа, па су у питање доведени и избори заказани за 5. јун, наводе македонски медији. Лидер највеће опозиционе странке Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев претходно је позвао демонстранте да мирно протестују и да избегавају насиље.
Он је најавио да ће СДСМ наредних дана организовати нове уличне протесте. Иванов није данас хтео да говори о дешšавањима и тензијама у својој земљи, као ни о захтевима за његовом оставком, пренела је регионална тв Н1. Он је кратко рекао да не жžели да коментаришšе договор власти и опозиције из Прžина, након чега је уследила одлука о ванредним изборима, а затим и одустајање најјаче опозиционе странке, због, како су тада навели, непостојања фер услова.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА