Најновије

ДРАМА У БРИСЕЛУ, ЕУ УВОДИ ВИЗЕ АМЕРИКАНЦИМА?! Ова одлука би била равна катастрофи! Ево због чега...

Сједињене Америчке Државе мораће хитно да укину визе за све држављане Европске уније или ће ЕУ морати да одговори противмерама и да уведе визе за улазак америчких држављана у ЕУ.

Амерички пасош (Фото: americancitizenship.me )

Како год звучи оваква констатација, она је теоретски могућа јер Вашингтон није у року од 24 месеца позитивно одговорио на захтев ЕУ за пуни реципроцитет, што би значило укидање виза и за држављане Хрватске, Пољске, Бугарске, Румуњске и Кипра.
Европска комисија јуче је “по службеној дужности” расправљала и усвојила “политичку комуникацију” о визном реципроцитету са САД, Канадом и Брунејем. Те државе нису сасвим испуниле услове реципроцитета, што значи да сви грађани ЕУ, без обзира из које чланице били, морају имати могућност уласка без виза у те државе чији држављани могу без виза у ЕУ.
Ово је принцип заједничке визне политике ЕУ.
Према том начелу, ако се у року од 24 месеца не коригује непостојање реципроцитета, ЕУ може суспендовати визну либерализацију за држављане тих држава. То би чак могло ићи и по принципу аутоматизма ако се томе не противи Савет квалификованом већином или Европски парламент.

Траже расправу

“Било каква таква одлука мора узети у обзир последице суспензије за спољне односе ЕУ и држава чланица”, наводи се у саопштењу ЕК.
Како је управо 12. априла истекао рок САД, Канади и Брунеју, ЕК је позвала Савет и Европски парламент да “хитно покрене расправу и заузме став о најприкладнијем одговору”. ЕК би то требало да јави до 12. јуна, кад би увођење виза могло ступити на снагу.
У ЕУ, међутим, признају да би могући “визни рат”, колико год био изазван принципима, био раван катастрофи. Последице би биле неколико милијарди евра. Не само да би то утицало на политичке односе са САД, него и на пословну сарадњу и туристичку индустрију.

Кључни туристи

Управо да би помогли туризму, у ЕУ су током последњих годину дана укинули визе за десетке држава. Амерички туристи кључни су у државама попут Италије, Француске, Шпаније, Грчке, Аустрије, Чешке и других чланица ЕУ. Било би зато велико изненађење да ЕУ Американцима уведе визе, и то у време када би, по споразуму, требало да укине визе за турске држављане.
"Сви грађани ЕУ с правом очекују путовање без виза у било коју државу чији држављани могу у ЕУ без виза", рекао је повереник ЕУ за миграције Димитрис Аврамопоулос и додао да ће се тражити “уравнотежено решење”. Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА