Најновије

Лауреус: Новак стигао Болта, следећи је Роџер!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић освојио је Лауреус награду за најбољег спортисту света у 2015. години.

Новак Ђоковић трећи пут најбољи спортиста света( Фото: laureus.com)

Ђоковић је на церемонији у Берлину по трећи пут добио престижну награду, пошто је претходно проглашен за најбољег 2011. и 2014. године.
Српски тенисер је до награде дошао у невероватној конкуренцији, пошто су му ривали били шампион Формуле 1 Луис Хамилтон, фудбалер Барселоне Лионел Меси, најбржи човек света Јусеин Болт, кошаркаш Голден Стејт Вориорса Стеф Кари и најбољи голфер света Џордан Спит. 
Ђоковић се на тај начин по броју Лауреус награда изједначио са Болтом, а испред њих је само швајцарски тенисер Роџер Федерер, који је четири пута победио у престижном избору. 
Новак је прошле године имао једну од најбољих сезона у историји тениса. Од почетка сезоне је на свим турнирима на којима је учествовао сем на првом, у Дохи, стизао до финала и освојио је 11 титула. 
Српски тенисер је покорио три од четири Грен слема – Аустралијан Опен, Вимблдон и УС Опен, а на Ролан Гаросу је поражен од Швајцарца Стана Вавринке. Освојио је титуле на шест Мастерса – у Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, Риму, Шангају и Паризу, уз трофеј на завршном Мастерсу у Лондону. Поред свих тих титула, био је најбољи и на турниру из серије 500 у Пекингу. 
Најбољи тенисер света захвалио се на награди, свима који су га предложили за ово признање, као и члановима Лауреус академије који су гласали за њега. 
„Хвала члановима Лауреус академије што су гласали за мене, као и представницима спортских медија што су ме номиновали. Веома сам почаствован јер сам у прилици да стојим овде вечерас, са престижним признањем у рукама. Захвалан сам што су ми љубав и посвећеност тенису и спорту уопште пружили могућност да допринесем позитивним променама. Спорт је, наиме, много више од игре. Спаја све људе овог света. Даје деци наду, пружа им инспирацију и помаже да сањају велике снове. Учи нас правилима фер плеја, као и томе како да искористимо прилику и победимо страх, слабости и сумњу“, рекао је Ђоковић. Новак је додао да у спорти сви делују као тим.  „На основу личног искуства могу да кажем да је могуће постићи велике ствари, без обзира на то одакле долазите, колико много или мало имате. Није нико савршен, али упркос томе можемо да урадимо велике ствари у било којој сфери живота. Мој избор је био тенис. То је моја љубав и моја највећа страст. Уз доста рада и вере, дошао сам до овог нивоа, а свако други је у стању да уради нешто слично у некој другој области или спорту“, истакао је Ноле, који је на свечаности носио патике "Снеакерс фор Гоод", као део глобалне хуманитарне акције.  Ђоковић се захвалио Лауреусу, институцији која окупља спортске легенде, на признању. „Хвала Лауреусу што брине о младима широм света, и што помаже деци да остваре свој потенцијал. Хвала и на инспирацији коју добијам“, рекао је српски тенисер.  Награда Лауреус додељује се од 2000. године, једна је од најпрестижнијих, а пореде је са наградом америчке филмске академије "Оскаром". Освајаче награда бира жири који чине спортске легенде, а поред најбољег спортисте света бирају се још и најбоља спортискиња, најбоља екипа, "пробој године", повратак године, најбољи спортиста са инвалидитетом, награда за добробит спорта и други.  Систем је такав да се номинују спортисти у седам категорија, затим се бира панел од 2.000 спортских новинара који гласају за номиноване, а потом чланови академије Лауреус праве коначан избор, који се преноси у 180 земаља широм света.  Фондација Лауреус је до сада издвојила преко 100 милиона долара за помоћ младим спортистима у државама широм света.  Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА