Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: Параџемати и мигранти

Сабор Исламске заједнице у Босни и Херцеговини 23. априла одржао је редовну сједницу, која је по ишчекивању и значају који је у јавности добила, стекла атрибут „ванредне“.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Разлог је у агенди, односно у дневном реду у којем је доминирао извјештај Ријасета о активности на сузбијању параџемата, вехабијских вјерских заједница које дјелују изван Исламске заједнице и Закона о слободи вјере, правном положају цркава и вјерских заједница. Указујући на опасност текфир идеологије коју параџемати шире, а што за посљедицу има одлазак босанских младића на сиријско ратиште, гдје бију битке за рачун Исламске државе или Ал Нусре, званичници Исламске заједнице су најавили активности на њиховом сузбијању. У разговорима које су муфтије са вехабијским лидерима обавиле прижељкивао се вехабијски пристанак да џемати које су основали буду  инкорпорирани под окриље Исламске заједнице, која би именовала имаме који би џематима управљали држећи се смјерница Ријасета, или да џемати буду угашени. Тај извјештај јавности је на конференцији за новинаре, одржаној након сједнице Сабора, представио Исмаил Смајловић, директор Управе за правне и административне послове, а гласи да је обављен разговор са 38 скупина – параџемата и да су „представници 14 скупина потписали Протокол о укључењу у Исламску заједницу док представници 22 скупине нису потписали Протокол, а два су се потпуно одвојила од Заједнице и дјелују сасвим илегално“. 
Саопштено је и да су активности скупина које организовано дјелују изван Заједнице „веома разноврсне, системски повезане и представљају широку лепезу активности скупина и мањих група као и појединаца“. Вехабијски лидери, истакли су у ИЗ, дјелују и кроз разговоре са другима, трибине, штампане медије, кроз објављивање књига, штива и садржаја који промовиишу таква учења. Активни су и преко друштвених мрежа, кроз удружења, преко спортских друштава. Наглашено је да су представници неких параџемата изразили интерес за пуну интеграцију у Заједницу, други су одбили укључивање, док су трећи поставили услове за евентуално укључивање, одбијајући да потпишу Протокол, а мање бројни, четврти, нису се ни одазвали на позив за разговор те су тако потпуно одбили укључивање у Заједницу. Број од 64 параџемата, како је гласила званична процјена Исламске заједнице, јавности представљена почетком године, више се не спомиње, те је остало нејасно да ли се разлика између 64 параџемата и представника 38, са којима су обављени разговори, убраја у ону четврту, „мању“ скупину, или се радило о погрешној процјени. 
У сваком случају разлога за бригу има, не само у Босни и Херцеговини. Наиме, босански параџемати само су дио мозаика вехабијских заједница посијаних у региону, а сем у БиХ постоје на Косову, у Рашкој, Црној Гори и Македонији. Њихови лидери су махом без запослења, али нису без новца, јер их финансира Саудијска Арабија, која не штеди новац како би се „стреле ислама“, како је то једном приликом речено, у што већем броју одапеле у Европу. Да ли ће се параџематима који су одбили прикључење у Исламску заједницу позабавити држава, што њен поглавар, Хусеин Кавазовић очекује, а што је и најавио министар  безбједности у Савјету министара БиХ, Драган Мектић, показаће вријеме. 
Времена за гашење пожара баш и нема. Параџемати, званично њих 22, представљају политичко крило Исламске државе, чији се ратници из Сирије враћају у БиХ. Са четворицом повратника Тужилаштво БиХ већ је склопило нагодбу у виду признања кривице, а заузврат добијају једногодишњу казну, коју могу платити. Тако казна за кривично дјело ратовања у страним војскама, односно за терористичку организацију, како званично гласи статус Исламске државе по америчким мјерилима, изгледа као глоба, што за ратнике, који су током ратовања добијали редовну плату, не представља проблем. 
Турски предсједник Ердоган, у чијим рукама је вентил мигрантског тока, не престаје да уцјењује Европу, тражећи све више уступака. У противном – одврнуће вентил и ововремена сеоба народа ће се са Блиског истока наставити пут Европе. Русија, која помно прати ситуацију, одлучила је да распореди 50 000 припадника полиције и Националне гарде дуж границе са ЕУ јер очекује мигрантски цунами који ће преплавити Европу и донијети на хиљаде обучених ратника који свој задатак знају. Управо њих у параџематима и чекају.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА