Најновије

МАКЕДОНИЈА: Албанска национална армија најављује мобилизацију! (ВИДЕО)

Раније ове недеље је „Албанска национална армија“, терористичка група позната под именом АКСХ, објавила је претећу видео поруку на којој се виде наоружани милитанти у маскирним униформама и скривеног лица како читају проглас о њиховим будућим активностима на окупираним територијама и, како тврде „свим албанским земљама“, укључујући и Македонију.

Албанска војска (Фото: Јутјуб)

Ова се група противи „Охридском оквирном споразуму“ којим се завршио сукоб између милитаната такозване „Ослободилачке националне војске“ и македонских снага сигурности 2001. године.Група је настала 2001. године у Македонији и 2003. године УНМИК је АКСХ прогласио „терористичком организацијом“. АКСХ је повезана с„Националним фронтом за уједињење Албанаца“, које се прогласило „политичким крилом групе“.
Од 2003. године је имала неколико акција. 7. марта 2003. су два милитанта покушала да детонирају бомбу, а у пуцњави су убијени припадници српске полиције. 2007. је емитован видео од стране косовских телевизијских станица, који приказује наоружане милитанте АКСХ, а у октобру 2007. је јединица изјавила да ће заузети српску енклаву Север силом, ако КФОР то не учини до 1. новембра 2007. године.
13. новембра 2007. је приказан снимак, ексклузивни интервју с челником АКСХ, током патроле у тајним деловима Северног Косова. Тада је челник групе изјавио да АКСХ има укупно 12.000 људи, те је позвао косовско становништво на бојкот тада предстојећих избора.
АКСХ тада изјављује да спроводи патроле у Северном делу окупираних територија како би се спречили упади групе „Стража Цара Лазара“.
29. априла 2010. године су милитанти АКСХ на граници између окупираних територија и Македоније извршили напад у којем је погинуо један македонски полицајац.
Портал Вери Инфо ових дана објавио репортажу са снимцима и фотографијама бораца АКСХ, а на 13. годишњицу убиства два њихова члана се ова терористичка група у раним јутарњим представила јавности.
Изразили су „забринутост због тренутне политичке ситуације у албанским земљама“.
На позив лидера групе, новинар портала Вери Инфо, Газменд Морина, био је присутан када је „Специјалној јединици АКСХ“ прочитано писмо главног команданта организације.
Газменд Морина је одржао и кратки разговор с једним од челника АКСХ, који је рекао да организација има снаге у Албанији, Македонији, Прешевској долини и на неколико делова окупираних територија и додао како се група у војном смислу „може мобилизовати врло брзо“.
Одбијајући рећи тачно у којим деловима окупираних територија је активна, командант АКСХ је рекао да организација има јединице, бојне, бригаде, специјалне јединице, што значи да су добро обучени и устројени.
На питање где је седиште главног штаба, није одговорио, али је рекао АКСХ чини албанско становништво и да је група активна и у институцијама окупираних територија. Извор: Altermainstreaminfo

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА