Најновије

Данас је Ускрс: Ево шта треба да радите да би вас пратила срећа!

Ускрс се сматра једним од највећих хришћанских празника, када се слави дан Христовог васкрснућа. Код верника који Ускрс славе по Јулијанском календару, Ускрс се назива и Васкрс, а ево шта обавезно треба да радите током данашњег дана.

Илустрација (Фото: pixabay)

Када сване дан Васкрсења Христовог, са свих торњева православних храмова, дуго, звоне сва звона и јављају долазак великог празника. Домаћин са својом породицом одлази у цркву на свету васкршњу службу. После службе, међусобно се поздравља речима: “Христос Васкрсе!” и “Ваистину Васкрсе!”. Тај поздрав траје све до Спасовдана.
Кад се из цркве дође кући, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе. Домаћин онда пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане који стоје на молитви, предаје неком млађем кадионицу и он кади целу кућу.
Уколико не уме да отпева васкршњи тропар, наглас се чита “Оче наш” и друге молитве које се знају напамет, или се читају из молитвеника. После заједничке молитве, поново, једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу.
На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани. Тад настане весеље и такмичење чије је јаје најјаче. 
Приликом туцања изговара се, такође, – “Христос Васкрсе” и “Ваистину Васкрсе”. На Васкрс се прво једе кувано васкршње јаје, а онда остало јело.
Тога дана, ако гост дође у кућу, прво се дарива фарбаним јајетом, па се онда послужује осталим понудама.
Постоји и низ ускршњих обичаја у свету, а неки од њих би могли и да вас изненаде.
- За Ускрс ваља устати рано ујутру, а не отићи на спавање пре поноћи. Уколико би се отишло на спавање пре поноћи, то би значило да ће до наредног Ускрса особа да буде поспана и несклона послу.
- Ујутру се ваља умити водом у којој је потопљен дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје
- На други дан Ускрса, који се зове Ускршњи понедељак, иде се на гробље и на сваки гроб се оставља по једно црвено јаје (да би и преминули преци уживали у васкрсењу исуса Христа). Овај дан се зове и Водени понедељак, јер тада момци и млади људи поливају водом девојке и младе жене. На овај понедељак ваља и оставити разбијено ускршње јаје у њиви, да њива буде плодна. А ускршње јаје се даје и стоци да га поједе, да би целе године била здрава. Извор: 24сата

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА