Најновије

БРИСЕЛ ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Грађани Косова могу без виза у ЕУ!

БРИСЕЛ - Европска комисија је данас предложила Савету ЕУ и Европском парламенту да укине визе за грађане Косова за краћи боравак у земљама "шенгенске зоне", саопштила је ЕК.

Грађани Косова могу без виза у ЕУ! (Фото: принтскрин)

Комисија је такође објавила и позитивну процену у којој се наводи да је Косово испунило захтеве за визну либерализацију, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕК.
Комесар ЕУ за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос саопштио је да је "ова одлука је резултат напорног рада и напора косовских власти у постизању далекосежних и важних реформи на пољу правде и унутрашњих послова, што се позитивно одразило и на подручјима као што су владавина права и реформа правосуђа."
"Знам колико је за грађане Косова важно путовање без виза и веома сам задовољан постигнутим напретком. Надам се да ће Европски парламент и Савет Европе веома скоро усвојити наш предлог", навео је Аврамопулос.
У данас објављеном извештају о напретку, Комисија је потврдила да је Косово испунило све захтеве кад је реч о визној либерализацији, уз обећање да ће до дана усвајања овог предлога од стране ЕП и Савета Европе, Косово ратифицирати споразум о разграничењу са Црном Гором и појачати напоре у борби против организованог криминала и корупције.
Једном кад Европски парламент и Савет Европе усвоје предлог визне либерализације за Косово, грађанима Косова са биометријским пасошима више неће бити потребне визе за краће боравке до 90 дана у свим чланицама ЕУ осим Ирске и Уједињеног Краљевства, а и даље ће им требати визе за Исланд, Лихтенштајна, Норвешку и Швајцарску. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА