Најновије

СУМЊЕ: Патријарх наводи да су свеће најмање могућ узрок, Трифуновић не одбацује терористички напад

БЕОГРАД - Патријарх српски Иринеј је рекао да је најмање могуће да се Саборна црква Светог Саве у Њујорку запалила од свећа. Патријарх је ово изјавио пре него што је шеф њујоршке ватрогасне службе саопштио да би свеће могле да буду узрок пожара у цркви.

Црква Светог Саве у Њујорку након пожара (Фото: Фејсбук)

Најмање је могуће да се црква запалила од свећа јер богослужење је било завршено, верници су отишли, а црква је после тога закључана.

Ни припадници Српске заједнице у Америци не верују у информацију да су свеће запалиле цркву и сматрају је непровереном, будући да је ове тврдње објавио само лист "Њујорк Дејли Њуз".

Припадници Српске заједнице у Америци, како кажу, сматрају објављивање ове вести могућим покушајем да се цркви ускрати новац од осигурања.

"Свеће су биле ускладиштене на каменом поду, окружене каменим зидовима, са најближим дрветом удаљеним 4 метра, и то на плафону. Свеће нису експлозив и свима нама оваква информација звучи невероватно", каже један од представника српске заједнице у Америци. Дарко Трифуновић, професор на Факултету за безбедност, сматра да ће одговорност за паљење српске цркве у Њујорку, али и православних храмова у Аустралији и Русији, ускоро преузети нека терористичка организација.

- Свеће нису могле да запале Цркву Светог Саве у Њујорку, јер свако ко је био у тој цркви зна да је то немогуће. Исто важи и за инсталације, јер у тренутку пожара никога није било унутра, сви су били на ускршњем ручку, што је неко могао да искористи и активира запаљиву направу. Верујем да ће се ФБИ укључити у истрагу, али и да ће ускоро нека терористичка организација преузети одговорност. Нека вас не буни то што није било људских жртава, јер је овог пута на мети био храм који симболизују пријатељство између Србије и САД. Ово је био религијски тероризам - каже Трифуновић.

Према речима верског аналитичара Слободана Саџакова, требало би се уздржати од хистеричних сценарија док се не оконча званична истрага.

- То што је ватрогасна служба Њујорка рекла да је пожар сумњив не значи аутоматски да га је неко подметнуо. С друге стране, веома је чудно што су у истом дану изгорела четири православна храма. Наравно, не треба се поводити за хистеричним сценаријима, јер шта ћемо ако се на крају испостави да су у питању биле само лоше инсталације. С друге стране, ако се испостави да је у питању тероризам, то би заиста представљало нову страницу у религијском животу - нагласио је Саџаков.

Иако је „Њујорк пост“ помпезно пренео изјаву Душана Батаковића, историчара и директора Балканолошког института САНУ, да је паљења Цркве Светог Саве у ствари била одмазда хрватске дијаспоре због стопирања канонизације Степинца, истина је знатно другачија.

- У овом тренутку нам је потребан мир, а не овакве ствари. Сулудо би било да сам рекао да је неко запалио нашу цркву у Њујорку због Степинца. Шокиран сам шта су написали, јер су ме из "Њујорк поста" звали и питали шта мислим о пожару, на шта сам одговорио да треба "сачекати резултате истраге", да би ме онда питали ко је био Степинац, лепо сам им објаснио његову улогу у Другом светском рату и они су спојили те две ствари - рекао је Батаковић и наставио:

- Прерано је било шта инсинуирати, али када толико храмова изгори у једном дану, не можемо искључити могућност и да су подметнути. Наш познати глумац Жарко Лаушевић је кратко прокоментарисао трагедију која је задесила једну од најлепших светских цркава.

- Трагедија је велика, шта друго могу да кажем. Пре свега, огромна трагедија за православни народ, а потом за људе са Балкана који станују овде. Не могу да кажем да ли је пожар подметнут или није. То ће показати полиција и истрага која је покренута. Стварно не желим да се уплићем у те калкулације и предвиђања, није то моје - изјавио је Лаушевић и додао да је "повремено посећивао Цркву Светог Саве и да му је врло тешко што ништа није остало".

- Ипак ме лепе успомене вежу, јер се Црква Светог Саве налази близу моје куће - рекао је он.

Осим Цркве Светог Саве у Њујорку, истог дана ватра је уништила и православне цркве у Сиднеју, Мелбурну и манастир Валам у Русији. Према речима аустралијске полиције, постоје снажне индиције да је пожар у Сиднеју, где је то темеља изгорела богомоља канонски непризнате Македонске православне цркве, био подметнут. Извор: Блиц, Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА