Најновије

ГИК до сада прогласио четири листе у Београду; део опозиције излази и на локалне изборе

За учешће на београдским изборима прва је проглашена изборна листа "Александар Вучић - Београд сутра", а проглашене су још и листе "Ћале ово је за тебе – Петар Ђурић", као и изборна листа "Руска странка – Срби и Руси браћа заувек".

Градска изборна комисија до сада је прогласила четири изборне листе за београдске изборе који ће бити одржани 2. јуна, а учешће на њима су најавиле и странке опозиције које ће наступати под слоганом "Бирам борбу", које најављују да ће изаћи и на локалне изборе који су јуче расписани за 66 локалних самоуправа и више градских општина.

За учешће на београдским изборима прва је проглашена изборна листа "Александар Вучић - Београд сутра", коју чини 13 политичких партија и једно удружење грађана, а проглашене су још и листе "Ћале ово је за тебе – Петар Ђурић", као и изборна листа "Руска странка – Срби и Руси браћа заувек", која ће имати положај националне мањине.

Градска изборна комисија прогласила је јуче четврту изборну листу Групе грађана "За зелени Београд – Кад ако не сад – Др Дејан Жујовић".

Поред београдских, на свим локалним изборима учествоваће странке опозиције окупљене под слоганом "Бирам Борбу" – Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Народни покрет Србије, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије и Демократска странка.

Странка слободе и правде, Србија центар, коалиција НАДА и странка Заједно, најавиле су да неће изаћи на београдске изборе, али то не важи и за остале општине и градове.

У Новом Саду странке окупљене у коалицији "Србија против насиља", коалиција НАДА са партнерима и покрет Браво, странке и удружења левице и деснице усагласиле су ставове да је потребно изаћи на изборе у том граду, а како су недавно навели у саопштењу, "изборни резултати из децембра ове две коалиције у збиру су били бољи од Српске напредне странке у Новом Саду, што је довољан показатељ да грађани желе промене".

Локални фронт Ваљево, Зелено-леви фронт, Демократска странка, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, али и Нови ДСС и Странка слободе и правде заједно ће изаћи на локалне изборе у Ваљеву, док ће као кандидата за градоначелника имати Ивана Манића, наставника енглеског језика и победника 143. циклуса популарне "Слагалице".

С друге стране, од опозиционих странака које су одлучиле да бојкотују београдске изборе, већина је изјавила да ће одлуке о изласку на локалу оставити својим локалним одборима.

Градски одбори Доста је било донели су одлуку да ће на београдским и новосадским изборима наступати самостално на листи под називом Саша Радуловић - Доста је било - Решење за промену.

"У свим другим општинама и градовима Србије, наши одбори имају слободу да на изборима наступају у коалицијама које сматрају најбољим за своје локалне средине", наводи се у данашњем саопштењу Доста је било.

Странка Заједно саопштила је раније да је донела одлуку да не учествује на београдским као ни на локалним изборима који су заказани за 2. јун.

Директор кампање покрета "Крени промени" Саво Манојловић саопштио је недавно да је тај покрет донео одлуку да 2. јуна учествује на изборима у Београду. На београдске изборе ће изаћи самостално, а одлуку о евентуалном учешћу на осталим локалним изборима донеће накнадно. Потврдио је и да ће бити кандидат за градоначелника Београда.

У међувремену је саопштено да ће самостално наступити у Новом Саду, где им је кандидат за градоначелника адвокат Данило Бабић, као и у Сремској Митровици.

Подсетимо, председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је јуче изборе за 2. јун у 66 јединица локалне самоуправе, истог дана када се одржавају и београдски.

Брнабићева је изборе расписала за одборнике скупштина градова и то у Ваљеву, Вршцу, Зрењанину, Јагодини, Кикинди, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу и Чачку.

Избори су расписани и за 52 скупштине општина: Ада, Алексинац, Алибунар, Апатин, Ариље, Бач, Бачка Паланка, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Бечеј, Бољевац, Босилеград, Бујановац, Врбас, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Жабаљ, Житиште, Ивањица, Инђија, Ириг, Кањижа, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Варош, Нова Црња, Нови Бечеј, Нови Кнежевац, Опово, Оџаци, Пећинци, Пландиште, Прешево, Рашка, Рума, Свилајнац, Сврљиг, Сента, Сјеница, Србобран, Сремски Карловци, Стара Пазова, Сурдулица, Темерин, Тител, Тутин, Чајетина, Чока и Шид.

Шапић је расписао изборе за одборнике у 17 градских општина - Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин.

У Нишу ће бити одржани избори за одборнике пет општина у том граду - Медијана, Палилула, Црвени крст Пантелеј и Нишка бања.

У Скупштини Србије 23. априла посланици су усвојили Измене Закона о локалним изборима, којима је омогућено да се сви локални избори одрже 2. јуна, односно којима су померени рокови за расписивање и гласање на локалним изборима.

Закон предвиђа да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, као и да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана.

У Београду за одборнике Скупштине Града Београда грађани ће гласати на 1.265 бирачких места.

Избори се неће одржавати у локалним самоуправама где су одржани 17. децембра прошле године, а одржани су, осим Београда, у 10 градова - Врању, Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Лозници, Новом Пазару, Пироту, Прокупљу, Смедереву и Шапцу као и у 53 општине.

ГОРИ ЦЕЛА УКРАЈИНА: Жестоки ударци руске армије, разваљивање целе инфраструктуре

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА