Најновије

СВЕ ВЕЋИ ПРИТИСАК НА БЕОГРАД: Србију после Хрвата условљавају Румуни и Бугари

БЕОГРАД - Поред Хрватске, своје захтеве за зелено светло за отварање поглавља 23 Србији би ускоро могле да испоруче и Бугарска и Румунија.

Све више препрека на путу Србије у ЕУ (Фото: Pixabay)

Из Букурешта и Софије такође инсистирају на томе да се овде побољшају права њихове мањине, а Румуни додатно траже и решавање "влашког питања" и сигурна места за своје представнике у парламенту.

Према информацијама, ове две земље једине су чланице ЕУ које су дале "тиху подршку" Загребу, чији су емисари недељама лобирали у европским престоницама, износећи аргументацију да Србија не треба да отвори поглавље о правосуђу и владавини права док не испуни три њихова услова: укине закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине, не побољша положај хрватске мањине и у потпуности не испуни сарадњу с Хашким трибуналом.

Бугари и Румуни такође сада из фиока ваде своје старе захтеве, пре свих, да се повећа учешће њихових представника у свим органима државне управе у Србији.

Они су, за разлику од Хрвата, спремни на компромис - да у случају великог притиска најмоћнијих чланица ЕУ ипак гласају за отварање поглавља 23, али да се њихови захтеви уграде у прелазна мерила и испуне током процеса преговарања.

Из Београда поручују да ће Србија наставити да води добросуседску политику и да ће у билатералним разговорима покушати да реши сва отворена питања која има са комшијама. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА