Најновије

ГАЗДА ПЕТРЕУС: Бивши шеф ЦИА откупљује дугове српских тајкуна?!

Некадашњи први човек америчке обавештајне агенције и сива еминенција медијског простора на Балкану, након разговора са Александром Вучићем изразио је заинтересованост да његов инвестициони фонд ККР откупи неке од ненаплативих кредита банака у Србији.

Дејвид Петреус (Фото: Википедија)

То значи да би овај инвестициони фонд откупио неке од кредита које банке потражују од фирми из приватног или државног сектора, а не могу да их наплате, а где спадају и дугови тајкуна. На тај начин би ушли у власничку структуру фирми јер куповином ненаплативих кредита фирми стекли би део власништва фирме која се задужила код банке, а није могла да сервисира своје обавезе. Међу највећим дужницима су Мирослав Богићевић, власник Фармакома МБ, са око 400 милиона евра, Горан Перчевић, власник Интеркомерца, са око 160 милиона евра, и Жељко Жунић, власник Беохемије, чија дуговања прелазе око 150 милиона евра.
- Фонд је заинтересован за рекструктурирање компанија које имају проблема у отплати - каже неименовани извор дневних новина Блиц из Владе Србије. Дејвид Петреус, заједно с осталим представницима фонда, састао се јуче са премијером Александром Вучићем.
- Вучић је разговарао са представницима ККР и о проналажењу модела за решење ненаплативих кредита банака у Србији на којем већ раде заједничке радне групе Министарства финансија, Народне банке и ККР-а - наводи се у саопштењу које је прослеђено након састанка. Сам Вучић каже да је задовољан састанком.
- Управо због лоших искустава банака са нашим компанијама, од Богићевића до многих других, огромне своте новца, стотине милиона евра, данас су ненаплативе. Када то решимо, имаћемо додатни утицај на раст наше економије и банке ће поново давати више новца у привреду, за стартапове. То је једна од важних ствари које покушавамо да решимо - рекао је Вучић. У поменуту причу ушла би и Влада Србије. - Ненаплативи кредити банака су око 3,5 милијарди евра. Фонд ККР жели да заједно са државом откупи неке од тих кредита. Они треба да откупе дуг, реорганизују фирму и касније је продају. Влада би ту била као контролор - каже извориз Владе. Јоргованка Табаковић каже да је НБС опредељена за тражење тржишних решења:
- Високо кредибилни међународни инвеститори ће за нас бити увек добродошао саговорник. Активности које смо спровели од августа 2015. утицале су на уклањање великог броја препрека за решавање проблематичних кредита и активности потенцијалних инвеститора. - Продубљивање тржишта проблематичних кредита и потенцијални улазак реномираног фонда велике финансијске снаге као што је ККР, који већ има неколико успешних инвестиција у Србији, представља позитиван сигнал у наставку започетих реформи и оснаживању домаћег финансијског тржишта - рекли су у Министарству финансија.

Укратко о ККР-у

На челу Фонда је Дејвид Петреус, бивши директор ЦИА. Фонд је 2013. године преузео СББ, а има удео и у великом броју медијских кућа широм Балкана. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА