Најновије

НАТОСЛАВИЈА: Вујановић, Китаровић и Пахор о безбедности у региону

Председници Црне Горе, Хрватске и Словеније, Филип Вујановић, Колинда Грабар Китаровић и Борут Пахор, поручили су данас са форума о безбедности у Будви под називом "To Be Secure" (Да будемо сигурни) да је стабилност тзв. "Западног Балкана" од великог значаја за безбеднст у Европи.

Вујановић - Китаровић - Пахор (Фото: Фејсбук)

Вујановић је рекао да је важно да Црна Гора постане чланица НАТО што пре како би се видело да се прихватају, поштују и вреднују реформе на подручју обране и друштва, те да верује да ће све чланице брзо ратификовати приступни протокол. "Ово је осетљиво раздобље у многим глобалним изазовима, али и раздобље у којем политика проширења показује да на те глобалне изазове одговара на одговоран начин", рекао је он на панелу председника последњег дана политичког и безбедносног форума у Будви. Хрватска председница је навела да је за Хрватску веома битно чланство Црне Горе у НАТО-у и ЕУ јер се тиме оснажују границе и цео простор јужног крила НАТО и ЕУ, те да је позив за чланство Црној Гори изванредан сигнал и порука за све, преноси Хина. Честитајући Црној Гори на позивници за НАТО поручила је да у овој фази приступања Црна Гора треба да размишља о постприступној стратегији, о томе како ће се профилисати као држава након уласка у Алијансу и ЕУ, шта ће им бити државни циљеви и како ће их постићи.
Словеначки председник Борут Пахор рекао је данас да је "Западни Балкан" природни терен за проширење ЕУ и истакао да, због осетљивости региона, процес проширења не би требало да буде само технички процес, већ да проширење подразумева и захтеван политички процес. Он је, у обраћању на безбедносној конференцији у Будви, казао да успех проширења зависи од посвећености ЕУ и НАТО, као и од безрезервне посвећености сваке земље у региону решавању билатералних и мултилатераних питања која би могла да омету успешан ток преговора, преноси СТА. "То разумевање је кључно за очување мира и стабилности у региону", истакао је Пахор. Пахор је оценио да чланице НАТО у региону имају одговорност да више сарађују те да треба да ураде све како не би дошло до безбедносних проблема на западном Балкану. "Поштујемо одлуку Србије да не аплицира за НАТО с којим сарађује, али и Црне Горе да аплицира", рекао је Пахор, преноси Хина. Он је додао да би било важно да Босна и Херцеговина аплицира за НАТО јер би тај захтев, према његовој оцени, значио бољу безбедност у региону. Председници су се фокусирали на самит НАТО у Варшави у јулу, а разговарали су и о сарадњи између ЕУ и Југоисточне Европе и другим актуелним питањима. Три председника јуче су одржали састанак посвећен припремама за самит земаља учесница процеса Брдо-Бријуни који ће бити одржан у Сарајеву крајем маја. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА