Најновије

АТИНА ПО УЗОРУ НА БЕОГРАД: Резање пензија прошло парламент

Свих 153 посланика владајуће коалиције у Грчкој коју чине Сириза и Независни Грци, у ноћи између недеље и понедељка гласало је за нови реформски закон о социјално-пензионом осигурању и порезима. Суштина нових мера је у томе што се повећавају доприноси за социјално и здравствено осигурање, чиме се додатно смањују пензије и повећају порези на робу и услуге.

Aтина (Фото Јутјуб)

Лавина незадовољства месецима се обрушавала на владу, али ни Ципрасова ни било која друга влада није могла ништа друго да уради него да усвоји непопуларне мере.
Док су десетине хиљада људи протестовале испред парламента, а најратоборнији се забарикадирали у Ексархији "ратујући" каменицама и запаљивим коктелима с полицијом, палећи контејнере смећа и покоји аутомобил, у самој скупштини опозиција је осула паљбу на премијера Ципраса. Тражени су и нови избори, а влада је оптужена за "кашњење, неспособност и непоузданост" које ће Грчку гурнути дубље у блато.
Одговарајући на оптужбе, Ципрас је приметио да није чуо ништа о програму и решењима.
- Грчка ће поново стати на своје ноге, и за то не постоји цена - закључио је Ципрас. Потом се гласало и - нови пакет закона је одобрен.
"Гиљотина за најсиромашније", како нови сет називају синдикати, треба да "исцеди" нових 5,4 милијарде евра, колико недостаје у буџету како би Грчка испунила зацртане услове у замену за наставак кредитирања.
ПДВ је са 23 отишао на 24 одсто, а тиме ће поскупети скоро све, од робе широке потрошње, јавног превоза, хотелијерства, угоститељства, па до лекова, меса, рибе, алкохолних и безалкохолних пића, цигарета..., што ће све осетити и српски туристи када се на лето упуте у Грчку. А ту је и онај део намета који ће осетити само Грци, као што је пораст пореза на нове и половне аутомобиле, станарине, некретнине, игре на срећу, мобилну телефонију, ТВ претплату...
У овом тренутку земља дугује више од 340 милијарди евра, или 180 одсто БДП-а.
Невоље за најугроженије
Све ће од 1. јуна, када почиње обрачун по новим порезима, бити скупље, али ће зато пензије, најниже плате и социјална помоћ додатно бити смањени због раста доприноса. Загарантована национална пензија је 384 евра за 20 година рада, а повећава се или смањује у односу на број радних година.
Извор: Novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА