Најновије

НЕВЕРОВАТНО ЛИЦЕМЕРЈЕ КОВАЧА: Не блокирамо Србију, помажемо јој да сазри

ВАРШАВА - Хрватски министар спољних послова Миро Ковач тврди да званични Загреб не блокира Србију на путу према европским интеграцијама, већ јој помаже.

Миро Ковач (Фото: Јутјуб)

Како наводе, Загреб помаже Србији да се трансформише и постане "зрела" за чланство у ЕУ.

Хрватска је једина чланица ЕУ која је ускратила позитивно мишљење Београду за отварање поглавља 23. Последњи пут се то догодило 4. маја у Бриселу.

Ковач је данас у Варшави каже да је понашање Хрватске "дугорочно корисно" за партнерске односе Хрватске и Србије, те да очекује скора решења.

Он је на трибини у Државној школи јавне администрације у Варшави посвећеној Хрватској као најмлађој чланици ЕУ, на питање из публике о томе да ли Хрватска блокира Србију на путу према ЕУ, подсетио да је Србија формално почела преговоре у уласку у јануару 2014, а прва два преговарачка поглавља је отворила тек у децембру 2015, пренела је агенција Хина.

"Да ли знате зашто? Била је реч о Косову. Заправо су Немачка и Велика Британија инсистирале да Србија отвори дијалог и успостави односе с Косовом. Јесте ли икада чули да је ико у Србији или у ЕУ говорио о блокади Србије? Нисте", истакао је Ковач.

"Дакле, Хрватска помаже Србији да испуни критеријуме који су кључни за најважније поглавље у преговорима, а то је поглавље које се тиче правосуђа, темељних права и слобода. Хрватска има врло пријатељски приступ", нагласио је хрватски министар.

Ковач је рекао да холандско председништво ЕУ има амбицију да се поглавље 23 у приступним преговорима са Србијом отвори у јуну.

"То је још могуће, али желимо да се неке ствари укључе у преговарачка мерила", рекао је Ковач.

"Даћу вам пример. Деведесетих година имали смо ратове у бившој Југославији, имали смо рат у Словенији, рат у Хрватској, рат у БиХ и рат на Косову. На срећу, сви су ти ратови сада иза нас. Ти ратови који нису вођени у Србији", рекао је, додајући да "Србија има закон који омогућава српским судовима да прогоне ратне злочине на територији читаве бивше Југославије".

"То значи да су судови у Србији на неки начин и ментори и полицајци и судије за читаву бившу Југославију. Замислите да су након Другог светског рата судови у Немачкој били надлежни за ратне злочине у читавој Европи. Да ли би то имало смисла", упитао је Ковач и поновио да Србија "мора да промени тај закон.

Хрватска, тврди Ковач, жели дугорочно партнерство са Србијом, али оно није компатибилно са таквим законом.

"У основи, Хрватска помаже Србији да се трансформише и да постане зрела за чланство у Европској унији. Могу да вам обећам да ћемо ускоро бити близу решења", рекао је.

"Преговарачки процес је тежак и траје пуно времена, морате да се промените као што је и Хрватска морала да се промени током преговора од 2005. до 2011., а то је дугорочно корисно", рекао је Ковач.

Додао је да се "нада да ће и следећа српска влада, која ће бити састављена након недавних избора, бити проевропска и да ће Србија остати на европском путу". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА