Најновије

УСТАШЕ ДОШЛЕ НАОРУЖАНЕ У БЛАЈБУРГ: Интервенисала аустријска полиција!

Хрватски врх и окупљени народ поново су показали своје право лице, подсетивши још једном да се њихов 'Бесмртни пук' налази међу побијеним усташама у Блајбургу.

Усташко ходочашће (Фото: ЈуТјуб)

Хрватска је данас обележила 71. годишњицу онога што они називају "блајбуршком трагедијом", односно масовног страдања припадника усташке НДХ, али и других Хитлерових савезника у Другом светском рату. Хрватски државни врх окупио се у селу Блајбург, близу словеначко-аустријске границе, а на комеморацију је дошло и неколико хиљада људи, од којих су неки махали заставама с усташким симболима и натписима "За дом спремни". Колону хрватског државног врха предводио је министар културе Златко Хасанбеговић, који је и сам оптуживан за отворено усташтво, а слике и више детаља о овом човеку можете погледати ОВДЕ.
Осим њега, на комеморацији су учествовали и вицепремијер Хрватске Томислав Карамарко, председник Сабора Жељко Реинер, министар спољних и европских послова Миро Ковач, потпредседник Сабора Иван Тепеш, као и министар ветерана Томо Медвед, али и бивши министар Мијо Црноја. Премијер Тихомир Орешковић Блајбург је посетио јуче, и поручио свима да се "достојанствено поклоне жртвама".
Комеморацију на Блајбургу организује Почасни блајбуршки вод, а покровитељ је од ове године и хрватски парламент, али и Хрватски народни сабор Босне и Херцеговине.

Хрватска војска наоружана дошла на комеморацију

Почасном воду хрватске војске данас је уочи комеморације одузето оружје од стране аустријске полиције. Како јавља хрватски портал Индекс, аустријска полиција зауставила је почасни вод ХВ-а и није им дозволила приступ комеморацији.
Упркос гласном негодовању присутних, аустријска полиција удаљила је почасни вод хрватске војске око километар од скупа, где је њихово оруже заплењено.

Случај Блајбург

Случај Блајбург односи се на догађај који се десио крајем Другог светског рата током маја 1945, када је на десетине хиљада војника повезаних са снагама Осовине, који су бежали из Југославије након краха Хитлеровог режима, било поново враћено у земљу и ликвидирано у знак одмазде због стравичних злочина у име усташког и нацистичког режима.
Догађај је добио име по корушком пограничном месту Блајбург на аустријско-словеначкој граници. Убијени су припадници или сарадници фашистичких режима од стране припадника Југословенске армије. Међу настрадалима је највише било Хрвата, припадника усташког покрета.
Извор: Блиц/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА