Најновије

БРЕГЗИТ СВЕ ИЗВЕСНИЈИ: Преко 300 директора британских компанија позива на напуштање ЕУ

Више од 300 директора британских компанија позвало је данас грађане да на јунском референдуму гласају за излазак Британије из Европске уније, поручивши у заједничком писму да „бирократија Брисела” гуши могућност компанија за развој.

Лондон (Фото: Pixabay)

„Бриселска бирократија гуши свако од 5,4 милиона предузећа у Британији, иако само мали број њих има трговинске везе са ЕУ”, наводи се у писму, које су између осталих потписали бивши потпредседник европског одељења Сонија, Стив Даудл и генерални директор америчке инвестиционе банке Голдман Сакс Дејвид Сисми, јавља агенција Франс прес а преноси Танјуг. „Предузећа су та, а не влада, која генеришу богатство за министарство финансија и радна места”, додаје се у заједничком писму, објављеном у британском листу Дејли телеграф. Како подсећа АФП, ирска авио-компанија Рајанер је прошле недеље запретила да ће повући део инвестиција из Велике Британије ако се на референдуму изгласа излазак из Европске уније, а Рајанеров генерални директор Мајкл О`Лири је један од најгласнијих бизнис лидера у кампањи за останак Британије у ЕУ уочи референдума 23. јуна о чланству у Унији.

Фич: Брегзит прети кредитном рејтингу Немачке, Француске..

ЊУЈОРК– Излазак Британије из Европске уније би могао угрозити кредитни рејтинг других чланица Европске уније које имају блиске трговинске и финансијске везе са Британијом, као што су Немачка, Француска, Шпанија, Ирска и Холандија, упозорила је данас америчка бонитетна агенција Фич. Фич је већ раније саопштио да ће размотрити рејтинг Британије, који тренутно носи оцену „АА+” уз „стабилну” прогнозу, уколико грађани на референдуму 23. јуна гласају за излазак из ЕУ, што би, како поручују из Фича, створило неизвесност у читавом европском блоку, јавља агенција Ројтерс, а преноси Танјуг. „Економска штета коју би проузроковао Брегзит би била мања по ЕУ него по Британију, али би она такође била опипљива”, поручује бонитетна агенција. У трговинском смислу, најизложеније Брегзиту су Ирска, Малта, Белгија, Холандија, Кипар и Луксембург, будући да извоз њихове робе и услуга у Британију чини најмање осам одсто њиховог бруто домаћег производа. Потенцијални Брегзит би могао угрозити и јаке везе Немачке, Француске и Шпаније са британским банкарским системом, упозорава Фич. „Брегзит би био преседан за земље које напуштају ЕУ. Уколико би Британија успела ван ЕУ, то би могло охрабрити друге земље да следе њен пример”, додаје Фич. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА