Најновије

СНОУДЕН ОТКРИВА: Киднаповали су људе у Босни и слали их у Гвантанамо!

Едвард Сноуден, некадашњи аналитичар америчке Националне безбедносне агенције (НСА) који данас живи у азилу у Русији, открио је да је ова агенција учествовала у бројним испитивањима незаконито притворених људи у озлоглашеном затвору Гвантанамо, али и да су амерички агенти у тајности хапсили људе по Босни и Херцеговини а затим их транспортовали у затвор на Куби.

Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

Сноуден је најавио да ће у наредним месецима објављивати тајне податке и извештаје НСА из претходних десет година. У првом делу, који је Сноуден објавио у понедељак, налази се 166 докумената из 2003. године, од којих велики део долази из такозваног СИД-а (Signals Intelligence Directorate), неке врсте тајног билтена НСА, пише РТ. Документи откривају да је НСА у сарадњи са владиним агенцијама појединих земаља хапсила, одводила и испитивала затворенике у затвору Гвантанамо на Куби. Извештај из октобра 2003. године "рекламирао" је прилику за тромесечни боравак у Гвантанаму. У њему су описане дужности НСА агента у Гвантанамо, укључујући "свакодневну сарадњу са ЦИА и ФБИ агентима у циљу извлачења информација из затвореника уз помоћ различитих техника испитивања", као и "обезбеђивање осетљивих техничких података које је сакупила НСА у циљу што ефикаснијег испитивања". Сноуден је за сајт Интерсепт, односно новинара Глена Гренвалда, констатовао да је НСА одбила да коментарише ове наводе. Иначе, Гренвалд је новинар који је први интервјуисао Сноудена 2013. године, када је аналитичар по први пут "отворио душу" о шпијунажи НСА. Други припадник НСА који је Сноудену пружио информације прича о догађају из 2002. године, када су амерички агенти у БиХ ухапсили шесторицу мушкараца и транспортовали их у Гвантанамо. Сва шесторица била су пореклом из Алжира, а у озлоглашеном затвору провели су шест месеци, где су свакодневно испитивани услед оптужби о покушају бомбашког напада на америчку амбасаду. Напослетку су ослобођени због недостатка доказа. - Да ствар буде гора, једини разлог за њихово незаконито хапшење били су "подаци НСА", које америчка агенција није поделила са владом Босне и Херцеговине - истакао је Сноуден. Према његовим речима, ово је једина позната операција (сем Авганистана), у којој су амерички агенти у режији ЦИА хапсили људе ван територије САД. Међу 166 докумената који су пуштени у понедељак налазе се и подаци о инвазији на Ирак из 2003. године, успешној акцији шпијунирања у Северној Кореји, информације о незаконитом хаковању и шпијунирању страних сателита (програм ФОРНСАТ)... НСА билтен о којем Сноуден прича функционисао је као "днвена новина у неком мањем граду". Чак је имао и "саветодавну колумну" која се звала "Питај Зелду". Ишло је дотле да су поједини припадници "Зелди" слали различите бизарне петиције, од којих су неке и усвојене - попут забране ношења бермуда и сандала, чак и у најврелијим летњим месецима, пише РТ.
Чланови редакције Интерсепта истакли су да неке од Сноуденових докумената неће објавити, јер би због тога могли да испаштају невини људи. Као пример наводе транскрипте приватних комуникација које је снимила НСА, а који представљају "директно кршење права и слобода људи".
Извор: РТ/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА