Најновије

КАЛАШЊИКОВ AK-400: Руска војска добија пушку будућности

МОСКВА - Произвођач оружја "Калашњиков" понудио је специјалним јединицама руске војске "Алфа" најмодернију аутоматску пушку, која надмашује сво претходно оружје тог типа произведено у чувеној фабрици, преноси "Раша тудеј".

Стиже суперкалашњиков! (Фото: Јутјуб)

Реч је о пушки АК-400, која је далеко супериорнија од познатог модела АК-47 и "уметничког дела АК-12", како стручњаци називају овај модел "калашњикова". Предности новог модела огледају се пре свега у погледу прецизности и дисперзије, изјавио је један од званичника руске војске за лист "Известиа".

"АК-400 нам је презентована крајем 2015. године на састанку који је организовала безбедносна служба председника Путина", изјавио је извор.

Према његовим речима, АК-12, иако има сјајну репутацију, не задовољава апетите и потребе елитних јединица руске војске у потпуности.

- АК-12 је савршено оружје за пешадију, падобранце и извиђаче. Специјалним снагама је потребно компактније оружје, које с једне стране неће бити инфериорно у односу на АК-12, а с друге стране буде знатно пригодније за операције попут упада у зграде, аутобусе, авионе, возове... - објаснио је.

Саговорник листа "Известиа" није желео да даје превише детаља везаних за ново оружје. Све што је рекао је да је дужина нове пушке око 940 милиметара, и да је тешка око три килограма.

Руски лист је навео и да ће нови "калашњиков" имати тзв. "телескопску опцију", односно могућност да се смањи уколико је простор у коме се користи скучен, попут аутомобила или лифта. Извор: Блиц/Известиа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА